El papa va advocar ahir dissabte per "un salari universal, perquè cada persona del món pugui accedir als béns més elementals de la vida" i per "la reducció de la jornada laboral", com a mesura per a un accés més important a la feina.

"Aquest sistema, amb la seva lògica implacable del guany, està escapant de les mans humanes. És hora de frenar la locomotora, una locomotora descontrolada que ens està portant a l'abisme. Encara som a temps", va assegurar el pontífex, en un missatge amb motiu de la IV Trobada Mundial de Moviments Populars.

Canviar el sistema

Amb el missatge, va subratllar la necessitat de canviar l'actual sistema socioeconòmic i va demanar a governs, polítics, empreses i líders religiosos que ajudin en aquest objectiu, mentre va exigir "l'alliberament de les patents" de les vacunes, la condonació del deute dels països pobres i el cessament de la destrucció de "boscos, aiguamolls i muntanyes", per part de les grans corporacions extractives; de la contaminació de rius i mars, i de la intoxicació "de pobles i aliments".

Fotografia de la devastació produïda per la mineria, el 29 de setembre de 2021, en La Pampa, un territori ubicat en plena zona d'amortiment de la Reserva Nacional de Tambopata, en l'Amazonía (Perú). / Efe

Devastació produïda per la mineria en la Reserva Nacional de Tambopata, en l'Amazonía (Perú). / Efe

Va sol·licitar també als països poderosos que cessin les agressions: "No al neocolonialisme", va dir, i va afegir que ha de ser l'ONU la instància per resoldre els conflictes perquè "ja hem vist com acaben les intervencions, invasions i ocupacions unilaterals, encara que es facin sota els més nobles motius o robes."

Així mateix, va demanar als governs i polítics que "treballin pel bé comú", deixin d'"escoltar només a les elits econòmiques" i "siguin servidors dels pobles que clamen per terra, sostre, feina i una vida bona" i als líders religiosos que "mai no utilitzem el nom de Déu per fomentar guerres ni cops d'Estat".

El papa i les protestes de George Floyd

Durant el missatge, el papa també es va referir a "les protestes per la mort de George Floyd". "Està clar que aquest tipus de reaccions contra la injustícia social, racial o masclista poden ser manipulades o instrumentada" però "aquest moviment no va passar de llarg quan va veure la ferida de la dignitat humana colpejada per tal abús de poder".

El pontífex va esmentar "mesures concretes que potser permetin alguns canvis significatius", com "la integració urbana, l'agricultura familiar, l'economia popular. "M'agradaria sumar-li dos més: el salari universal i la reducció de la jornada laboral".

Va reivindicar així mateix "un ingrés bàsic o salari universal, perquè cada persona en aquest món pugui accedir als béns més elementals de la vida", així com una anàlisi seriosa de la reducció de la jornada laboral com a element redistributiu de la càrrega de treball entre la població.

 

Imatge principal: El papa Francesc en l'audiència general setmanal. / Efe