La consellera de Territori, Sílvia Paneque, ha defensat el compromís del Govern amb les energies renovables i ha assenyalat que els atacs cap al sector energètic vinculats a l'apagada de dilluns són part d'un "discurs polític" que pretén que es mantinguin els combustibles fòssils. En declaracions a la premsa des d'Olot aquest dissabte, la consellera ha defensat la fiabilitat de les energies eòlica o solar, afirmant que avui ja formen part de més del 60% de la contribució energètica: "Han demostrat que poden actuar" ha dit. Tot i això, afirma que "una altra cosa és si veiem que a través de bateries o la millora de tallafocs es puguin tenir més garanties".
Segons ella, el Govern manté el seu compromís amb la transició verda i seguirà treballant en la implantació de les renovables a Catalunya. Paneque ha apuntat que en el mix d'energies renovables cal treballar amb "innovacions tecnològiques" vinculades a les bateries per assegurar el sistema. La consellera també ha descrit com a "sòlida" i de les "més modernes d'Europa" la xarxa de transport i distribució elèctrica, i ha apuntat que l'apagada de dilluns va ser l'efecte de "diferents elements i no es pot apuntar a un de sol".
A hores d'ara el govern espanyol encara no ha esclarit quines van ser exactament les causes de l'apagada general. Tot i això, la presidenta de Red Eléctrica de España, Beatriz Corredor, es va mostrar taxativa a l’hora de desvincular la gran apagada amb l’elevada penetració de les energies renovables, assegurant que aquesta relació “no és correcta”. Per la seva part, Paneque ha insistit en el fet que "quan tinguem tota la informació serà el moment d'explicar i de donar garanties perquè no es produeixi de nou".
Comitè per analitzar les causes de l'apagada
Des d'aquest dissabte al matí s'ha posat en funcionament el comitè per a l'anàlisi de la crisi energètica a la seu de Red Eléctrica en una trobada en la qual ha participat la ministra per a la Transició Energètica i el Repte Demogràfic, Sara Aagesen, la presidenta de Redeia, Beatriz Corredor, i el conseller delegat de la companyia, Roberto Garcia Merino, i on s'ha decidit la creació de dos grups de treball. El primer, "sobre l'operació del sistema elèctric, coordinat pel Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic" i un segon, que sobre sistemes digitals i ciberseguretat, sota la coordinació del Ministeri de Transformació Digital.
Amb la creació d'aquests dos grups de treballar per analitzar diverses hipòtesis es reforça la postura del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que des de dilluns ha defensat que totes les opcions sobre l'origen de la fallada elèctrica estan sobre la taula. Tanmateix, el director de Serveis a l'Operació de Red Eléctrica, va assegurar aquest dimarts que "no s'havia detectat cap intrusió" als sistemes de control de la companyia. És a dir, que la possibilitat que hagi estat un ciberatac cada cop perd més força.