El govern espanyol segueix treballant per determinar les causes que van provocar l'apagada general d'aquest dilluns. El comitè per a l'anàlisi de la crisi energètica s'ha reunit per primer cop aquest dissabte a les 8.30 hores a la seu de Red Eléctrica en una trobada en la qual ha participat la ministra per a la Transició Energètica i el Repte Demogràfic, Sara Aagesen, la presidenta de Redeia, Beatriz Corredor, i el conseller delegat de la companyia, Roberto Garcia Merino, i on s'ha decidit la creació de dos grups de treball. El primer, "sobre l'operació del sistema elèctric, coordinat pel Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic" i un segon, que sobre sistemes digitals i ciberseguretat, sota la coordinació del Ministeri de Transformació Digital. Tots dos grups s'han trobat aquest matí, però un d'ells continua reunit, segons ha indicat el Ministeri de Aagesen, que ha apuntat que la creació d'aquests grups es va acordar en la primera reunió del comitè.
Amb la creació de dos grups de treballar per analitzar diverses hipòtesis es reforça la postura del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que des de dilluns ha defensat que totes les opcions sobre l'origen de la fallada elèctrica estan sobre la taula. Tanmateix, el director de Serveis a l'Operació de Red Eléctrica, va assegurar aquest dimarts que "no s'havia detectat cap intrusió" als sistemes de control de la companyia.
Recopilació d'informació
El comitè per a l'anàlisi s'ha reunit durant més de quatre hores en la seu madrilenya de Red Eléctrica on Beatriz Corredor ha ofert la seva màxima col·laboració per avançar en l'estudi de les causes i reforçar la seguretat del sistema elèctric. Corredor ha intervingut al principi de la reunió i posteriorment l'ha abandonat, ja que l'operador del sistema no forma part d'aquest comitè d'anàlisi.
El comitè d'anàlisi ja està analitzant la informació rebuda, però continua esperant la "totalitat de la informació requerida". Segons Red Eléctrica, la caixa negra —on es registra i emmagatzema tota la informació concernent a l'operació del sistema i garanteix la seva traçabilitat— "suposa un contingent de milions de dades provinents tant de l'activitat de l'operació del sistema d'aquest dia com de la resta de sistemes informàtics de la companyia". Amb tot, el govern espanyol, aquest dijous va sol·licitar més informació a les operadores elèctriques sobre les hores prèvies i les referides al procés de reposició per "completar la reconstrucció" de les causes de l'apagada.
La comissió de seguiment està integrada per representants de Presidència del govern espanyol (a través del Departament de Seguretat Nacional), del Ministeri de Defensa (a través del CNI i l'Estat Major), del d'Interior (a través del Centre Nacional de Protecció d'Infraestructures Crítiques i de l'Oficina de Coordinació Cibernètica) i del de Transformació Digital (a través de Seguretat Digital). Participen també organismes com l'Institut Nacional de Ciberseguretat (Incibe) i el Consell de Seguretat Nuclear (CSN). A més, es preveu incorporar a la CNMC i fins i tot a operadors privats i representants internacionals.
Grup de seguiment entre Espanya i Portugal
En paral·lel, aquest divendres els governs d'Espanya i Portugal van acordar la creació d'un grup de seguiment, que lideraran la ministra Sara Aagesen, i la seva homòloga portuguesa, titular de la cartera de Medi Ambient i Energia, María dona Graça Carvalho per identificar les causes. L'objectiu no és només identificar que va passar aquest dilluns, sinó adoptar les mesures necessàries perquè no torni a ocórrer, segons ha indicat Transició Ecològica en un comunicat.