La Creu Roja ha triplicat el nombre de joves que s'han incorporat com a voluntaris. En concret, l'arribada de voluntaris ha crescut gairebé un 280% des de mitjans de març, quan es va decretar l'estat d'alarma i es va confinar a la població, fins a principis d'agost, en comparació al mateix període de l'any passat . Una xifra que es dispara fins un augment del 365% en el cas dels menors de 25 anys.

En els últims cinc mesos marcats per la pandèmia de coronavirus, s'han unit a la Creu Roja gairebé 4.800 voluntaris, mentre que l'any passat en van ser menys de 1.300 durant el mateix període. En el cas dels nois i noies menors de 25 anys, des de l'esclat de la pandèmia els nous membres han estat més de 1.200, mentre que l'any passat en van ser prop de 260, segons dades consultades per la Creu Roja.  

foto 3685206Dues voluntàries joves fent tasques administratives / ACN

Resposta massiva 


"La gent jove és molt solidària, malgrat sovint es diu que només fa 'botellón'", ha assegurat Àngels Mata, presidenta de Creu Roja a l'Alt Penedès, que ressalta que la resposta de la gent jove per fer de voluntària ha estat massiva durant la pandèmia. "Quan hi ha un problema seriós, la gent jove respon", ha destacat. També, ha recordat que a l'inici del confinament es van quedar gairebé sense mans, ja que la Creu Roja va demanar als voluntaris majors de 60 anys que es quedessin a casa perquè són un col·lectiu de risc.

Així mateix, ha explicat que a Vilafranca del Penedès van fer una crida a través de les xarxes socials, a la qual van respondre prop d'un centenar de joves. Acte seguit, se'ls va fer una formació telemàtica i, després, se'ls va desplegar pel territori perquè portessin menjar i medicaments a persones confinades, atendre ciutadans sense llar per traslladar-los a l'alberg municipal o fer trucades a la gent gran que viu sola.

Però no només han portat el seu esperit solidari a l'entitat, sinó també "frescor, alegria, somriures i moltes ganes de donar un cop de mà", ha manifestat Mata i ha afegit: "Sobretot aporten mirades molt vives". Ara bé, lamenta que el amb el desconfinament bona part dels joves hagin refredat el vincle amb la Creu Roja "per falta de temps i incompatibilitat amb els estudis".
 

foto 3685202 Unes voluntàries joves entreguen material escolar en un domicili / ACN 

Experiència enriquidora

"Ha estat molt enriquidor", ha ressaltat l'Alba, una jove veïna de les Cabanyes, que es va incorporar a la Creu Roja a finals de març. En el seu cas, ha relatat que feia temps que li rondava la idea de fer de voluntària i a pandèmia va suposar l'empenta definitiva. Durant l'estat d'alarma es repartir aliments a les famílies amb necessitats econòmiques, una feina que explica que li ha "obert els ulls".

"Sovint posem etiquetes per identificar la típica persona que pot necessitar ajuda. I no són certes", ha dit, mentre ha agregat: "He anat a cases de persones que mai hauria pensat que podrien necessitar ajuda de la Creu Roja per tenir menjar per a tota una setmana". Això és el que més li ha impactat. "Tots ens podem trobar en una situació similar. Si algun cop jo necessito aquesta ajuda, voldria trobar-me gent que estigui a prop fent aquesta petita feina", reflexiona.

Per la seva part, la Maria, una jove de 16 anys de Gelida, estudia Tècnica d'Emergències Sanitàries, per la qual cosa amb aquesta experiència vol familiaritzar-se amb el sector i "contribuir" a atendre les famílies que reben ajuda de la Creu Roja. En el seu cas, ha debutat repartint material escolar a infants que no poden acudir a casals d'estiu.

L'acompanya la Nora, de Sant Quintí de Mediona, que celebra l'arribada de mans joves a l'organització, encara que el detonant hagi estat una malaltia de tanta magnitud com el coronavirus. "La Covid ha dut moltes coses dolentes, però hi ha una part positiva: ens ha unit com a humanitat", ha emfatitzat.

"Ja era hora". És el pensament que assegura que va tenir l'Anabel, de 20 anys, quan va veure que es disparava l'entrada de voluntaris joves a la Creu Roja. Ella hi col·labora des de fa tres anys, i ha lamentat que fins ara no hi hagi hagut un interès real per part de gent de la seva edat. "En el fons, els joves que ara han fet de voluntaris també s'han ajudat a si mateixos", ha argumentat, ja que considera que el voluntariat és una tasca que "enriqueix a tothom".