Partidaris i detractors de la presència d'exlegionaris en la processó del Crist de la Bona Mort que se celebra a Palafolls han mantingut avui enfrontaments verbals a través del cordó policial establert pels Mossos d'Esquadra. A més, un grup denominat Cos Nacional del Somaten per la Pau, procedent de Terrassa (Vallès Occidental) ha format un cordó de seguretat per "protegir" els que defensen la processó, que porten banderes espanyoles i símbols de la Legió.

Uns setanta exlegionaris s'han desplaçat a aquesta localitat per participar en la processó, enmig de crits de suport dels seus partidaris i els insults dels contraris a la seva presència. Els manifestants contraris als legionaris han corejat lemes com "fora la Legió dels nostres barris", "els carrers són i seran sempre nostres" i "fora feixistes". Mentre que des del bàndol contrari han cantat l'himne de la Legió, "Soy el novio de la muerte", i han corejat "visca Espanya" i "no volem 'rastaflautes'".

Des de fa ja diversos anys, una confraria laica, que no compta amb el suport de les autoritats eclesiàstiques, formada per veïns del barri de Sant Lluís organitza aquesta processó a la qual, des del 2014, assisteix un grup de Cavallers Legionaris de Barcelona, formada per antics membres d'aquest cos. La presència dels exlegionaris suscita l'oposició de grups independentistes i de l'extrema esquerra, i fins i tot de l'Ajuntament de Palafolls.

Diversos centenars de persones s'han concentrat a les sis de la tarda, dues hores abans de la sortida de la processó, davant l'Ajuntament convocats per la Plataforma Antifeixista, que aquest any ha comptat amb el suport dels 'comitès de defensa de la república'. Els manifestants, amb pancartes amb lemes com "no passaran" o "fora legionaris", han arribat a prop del lloc del qual partia la processó, a pesar dels intents dels Mossos per evitar-ho.

Quan la policia tallava un carrer, un grup de manifestants es trobava al lloc, però d'altres es dispersaven i buscaven d'altres camins alternatius, amb la qual cosa finalment han arribat al seu objectiu i la policia ha muntat un cordó de seguretat.

La Plataforma Antifeixista ha fet públic un manifest on asseguren que, encara que les processons no són "una tradició arrelada a Catalunya, les respecten". Denuncien, no obstant això, la presència dels exlegionaris perquè és "una excusa per fer apologia del "feixisme militarista", asseguren.

No obstant això, el germà gran de la confraria de Sant Lluís i Santa Maria de Palafolls, Oscar Bermán, ha explicat que aquesta polèmica és "un assumpte polític" i ho ha atribuït a una estratègia de l'Ajuntament i d'ERC "en contra" d'algunes tradicions, per a les quals ha reclamat "respecte". Oscar Bermán també ha denunciat que el consistori els ha ofert subvencions si deixen de convidar els exlegionaris, cosa que ha considerat "ridícul".

El germà gran de la confraria de Palafolls ha subratllat que la gent "gaudeix" amb la seva processó "i els comerços es queden sense existències". "Els que ens volen imposar ideologies sembla que tenen més raó que nosaltres", ha denunciat, a més de puntualitzar que els exlegionaris "processen" amb ells, amb la seva verge dels Dolors.

L'Ajuntament, per la seva banda, ha fet públic un comunicat segons el qual la confraria té permís per realitzar la seva processó, encara que no està autoritzada la presència d'exlegionaris perquè és "motiu de conflicte". Davant aquesta situació, i per motius de seguretat, el consistori ha traslladat aquest assumpte al Departament d'Interior de la Generalitat.