Has pagat més pel llum en la teva última factura? No t'alarmis, no has consumit més. L'explicació rau en el fet que el preu del quilowatt s'ha encarit un 10,3%. D'aquesta manera, això es tradueix en més de 5 euros d'increment en el rebut mensual de l'usuari mitjà. 

Si s'agafa com a referència el preu mitjà del quilowatt dels primers quinze dies del mes, la factura de l'usuari mitjà se situarà en 74,25 euros, un 7,5% per sobre dels 69,10 euros del mateix període de 2018. També hi ha una pujada del 2,6% respecte els 72,39 euros que va suposar la factura amb les tarifes del mes passat.

D'aquesta manera, durant la primera quinzena d'abril, el quilowatt amb les tarifes semirregulades (PVPC) s'ha situat en una mitjana de 15,04 cèntims (11,83 més el 27,19% dels impostos indirectes). En el mateix període de 2018, la tarifa mitjana estava en 13,64 (10,72 més).

Les exigències de Facua

L'associació Facua reclama d'aquesta manera als candidats de les eleccions generals que es comprometin de forma clara i sense embuts a adoptar mesures contundents per rebaixar el preu de la ja infladíssim factura de la llum. Així, demanen més inversió en el sector i que el govern fixi periòdicament sobre la base del cost real de la producció energètica i es deixi de dependre d'una subhasta que facilita l'especulació per part de les grans elèctriques. 

Per aquest motiu, demanen la creació d'una tarifa totalment regulada per totes les famílies que no superin els 10 quilowatts de potència contratada i determinats límits de consum. L'anàlisi realitzat per l'equip jurídic de l'associació posa de manifest que amb el desenvolupament correcte de la normativa, aquesta fórmula no implicaria contradiccions amb la legislació comunitària. "Els preus desproporcionats de la llum, l'absència de competència en el sector i la situació econòmica de les famílies espanyoles justifiquen l'establiment d'una tarifa fixada pel govern espanyol per protegir als consumidors", han expressat a través d'un comunicat. 

Una de les altres propostes que proposa Facua és una baixada de l'IVA de l'electricitat. La seva idea és aconseguir baixar-lo fins al 4% perquè això hauria comportat un estalvi per a l'usuari de 130 euros l'any passat. Abans d'impostos, aquest usuari hauria pagat 728,15 euros. L'IVA del 21% vigent en l'actualitat i l'impost sobre l'electricitat sumen un 27,19% d'increment a la factura, sintuant-la en 926,16 euros el 2018. En canvi, amb l'IVA al 4%, la suma dels impostos representaria el 9,32% i la seva quantia hauria hauria baixat als 796,01 euros.

També es reclamen canvis d'importància en el bo social, després de fracassos que han suposat els models aprovats durant les legislatures de Zapatero, Rajoy i Sánchez, puntualitza l'associació.