La crisi dels ous contaminats per friponil, un insecticida prohibit per a l'ús alimentari a la UE, ja s'ha estès per 16 països europeus i Hong Kong. Els nous estats europeus afectats són Eslovàquia, Eslovènia i Dinamarca, que se sumen a la llista d'Àustria, Bèlgica, Suïssa, Alemanya, Dinamarca, França, Regne Unit, Irlanda, Itàlia, Països Baixos, Polònia, Romania i Suècia.

L'escàndol va saltar als mitjans a començaments d'aquest agost però es remunta al juny, quan l'autoritat responsable de la seguretat alimentària a Bèlgica, l'Afsca, va detectar per primera vegada la substància en partides d'ous.

No va ser, però, fins al 20 de juliol quan Bèlgica va informar les autoritats comunitàries a través del sistema d'alerta ràpida europeu (Rasff), que permet als altres Estats membres estar atents i fins i tot reforçar els controls si ho veuen necessari. La Comissió Europea (CE) ha obert una investigació per analitzar si Bèlgica va reaccionar tard en l'escàndol.

Les mesures adoptades als països afectats sobre les granges de producció i els ous presumptament implicats han estat, segons l'agència, bloquejar la producció d'aquestes granges, així com la localització i la retirada immediata del mercat dels productes implicats. Fins ara, els ous no s'han distribuït a Espanya.