El vaixell Open Arms es dirigeix a la ruta més mortífera per als migrants, el Mediterrani Central, en un moment en què ningú vigila i després del cas del Sea Watch, però el fundador d'aquesta ONG catalana, Òscar Camps, no tem les conseqüències i assegura que "de la presó se surt, del fons del mar no". 

En una entrevista a Efe, Camps, a bord de l'Open Arms, assumeix tota la responsabilitat i ha assegurat que protegirà el capità en cas que ocorri el mateix que el succeït a Itàlia amb la patrona del vaixell de l'ONG alemanya Sea Watch, Carola Rackete, detinguda després d'entrar al port de l'illa de Lampedusa sense permís perquè desembarquessin els 40 migrants que portaven 17 dies en la nau, des que van ser rescatats.

"Jo també ho hagués fet. Qualsevol ésser humà, no polític, lo hagués fet. Qualsevol", afirma amb seguretat Camps en ser preguntat si hauria pres la decisió de Rackete d'entrar per la força al port.

Després de l'arrest de la capitana del Sigui Watch, però també de la investigació encara en curs a Itàlia a dos voluntaris dels Open Arms per afavorir la immigració il·legal, Camps sap perfectament lo que se li ve a sobre."Ho tinc clar, però també he de protegir el meu capità i per això m'estic embarcant i he donat ordenis perquè s'eximeixi al capità de qualsevol responsabilitat. Com em va dir la meva mare abans de partir: 'De la presó se surt, del fons del mar no'", assenyala.

Explica que després de sis mesos bloquejats per la prohibició de sortir a aigües internacionals per a operacions de rescat, no pot quedés parat davant el que aquesta succeint al Mediterrani Central. "No pot ser. No em puc quedar parat. Ho sento en l'ànima. Soc pare de família. Soc el director d'una organització humanitària que protegeix la vida humana en el mar. Tinc uns principis i en aquest moment preferiria estar en la posició de la capitana del Sea Watch", recalca. 

I amb amargor assenyala que "obeir no porta a res més que a la mort de persones", abans d'agregar que "la complicitat passiva dels presidents dels 28 governs de la Unió Europea no deixat una altra alternativa". "Amb el bon temps s'incrementaran les sortides de vaixells des de Líbia. A més de la retirada dels vaixells del dispositiu europeu Sofia que ha deixat sense naus la zona, el Sea Wach es troba detingut i la seva capitana a la presó. Podrem tenir centenars de morts aquest estiu", adverteix.

Puntualitza que la missió dels Open Arms és protegir amb la seva presència i denunciar "les vulneracions del dret marítim i dels Drets Humans que s'estan cometent en el Mediterrani per part de les administracions responsables, començant per Líbia, que és un estat fallit, i seguint per Malta i Itàlia, que són els Estats de la zona".

"El rescat no és un objectiu en si mateix. És una obligació moral que ha de fer qualsevol vaixell. Nosaltres no rescatarem, protegirem amb la nostra presència i a obligar a les administracions a que facin lo que han de fer. Però si que ens trobem en una situació de naufragi no dubtarem i salvarem totes les vides que estiguin a les nostres mans ", argumenta.

Davant la prohibició de realitzar operacions de recerca i salvament en aigües internacionals, Camps afirma que per a ells "estan dins la llei". I malgrat que l'incompliment pot comportar multes de fins a 901.000 euros, l'Open Arms es dirigeix a aigües internacionals al Mediterrani Central.

El ministre de l'Interior italià, "Matteo Salvini s'ha inventat un decret per penalitzar qualsevol intervenció; a Espanya es fa des d'un despatx amb discreció i utilitzant la marina Mercant i no un reial decret ", critica.

En cas que es produeixi un rescat, Camps ho té clar: "Demanarem anar a un port segur, no té per què ser el però pròxim. Cridarem totes les autoritats i explicarem tot el que està ocorrent i ho documentarem gràficament. Per això portem periodistes a bord i per això som tan perillosos". 

"Som la resistència i resistirem com es pugui", és el crit de batalla de l'activista català abans de pujar a bord de l'Open Arms.