La vida mai no transcorre per un camí endreçat. La consultora d'organització més exitosa del món, la japonesa Marie Kondo, ha admès les dificultats per tenir la casa endreçada en la pràctica. Ara fa uns anys, Kondo va saltar a la fama amb la invenció d'un mètode per endreçar els espais de casa i desfer-nos dels objectes que no ens són necessaris, a la vegada que reflexionem sobre els sentiments que els acompanyen. L'organitzadora professional va vendre milers de llibres arreu del món i va protagonitzar dues sèries a Netflix, tot coincidint amb la moda del minimalisme que va agafar força després de la crisi econòmica. En termes simples, la filosofia KonMari ens anima a preguntar-nos a nosaltres mateixos si un objecte concret ens "inspira felicitat" quan el veiem mentre fem net. Si la resposta és 'no', significa que allò ja no ens fa servei i ens provoca una càrrega emocional innecessària. Però en la presentació del seu llibre més recent, Kondo ha confessat que el naixement del seu tercer fill el 2021 ha posat en evidència que les expectatives del mètode d'organització Kondo no sempre són realistes. Per a ella, la seva nova realitat l'ha fet repensar què significa realment 'posar en ordre' la seva vida, i quines coses són les que prioritza de veritat: "La meva llar està desordenada, però la forma en què estic passant el meu temps és la manera correcta per a mi en aquest moment, en aquesta etapa de la meva vida", ha matisat.

Marie Kondo abraça la felicitat del caos

En el nou llibre de Marie Condo, la consultora japonesa proposa una 'rutina de felicitat' que els lectors poden posar a prova durant 10 dies, per saber si els funciona i poder identificar quines són les activitats que els fan feliços. "Ara m'adono que el que és important per a mi és passar temps amb els meus fills a casa", ha reflexionat en la presentació del seu nou llibre. "Endreçar significa fer front a totes les 'coses' de la teva vida", escriu Kondo, “per tant, què vols posar realment en ordre?”, pregunta.

El famós mètode d'organització Kondo

Ser ordenat és un dels aspectes que més influeix en l'equilibri de la psicologia de l'ésser humà. En aquest sentit, Marie Kondo i el seu mètode estan revolucionant el concepte de l'ordre a tot el món, però el cert és que en la cultura japonesa aquesta qüestió està àmpliament arrelada. De fet, els creadors d'aquestes tècniques de gestió han demostrat una gran eficàcia al món empresarial i el seu mètode també es pot aplicar en l'àmbit personal. És l'anomenat Mètode de les 5 S, que deu el seu nom a la primera lletra de les diferents etapes que el componen: Seiri, Seiton, Seiso, Seiketsu i Shitsuke, o Classificació, Organització, Neteja, Estandardització i Disciplina. La primera S consisteix bàsicament a desfer-se de tot allò que no es necessita. Per fer aquesta classificació, s'han d'identificar aquells objectes o tasques que tenen una utilitat manifesta, perquè no es converteixin en un obstacle en el dia a dia. N'hi ha prou a dedicar uns deu minuts al dia durant unes setmanes per eliminar el que ens sobra