L’Organització de les Nacions Unides ha escollit les Terres de l’Ebre per fer-hi la prova pilot que ONU-Hàbitat vol impulsar per adaptar el seu Programa Global de Resiliència urbana a territoris extensos i no només a ciutats, com s’ha fet fins ara. Així ho ha anunciat aquest mateix dimarts el vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, a Nova York. El també conseller de Polítiques Digitals i Territori ha signat a la ciutat nord-americana un memoràndum d’entesa amb la directora executiva d’ONU-Hàbitat, Maimunah Mohd Sharif. Puigneró es troba aquests dies a Estats Units amb motiu de la celebració de la reunió d’alt nivell convocada pel president de l’Assemblea General de l’ONU per a l’implementació de la Nova Agenda Urbana. L’objectiu del Programa Global de Ciutats Resilients és incorporar la resiliència urbana en les polítiques d’urbanització sostenible. De fet, està alineat amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), l’Acord de París contra el Canvi Climàtic i la Nova Agenda urbana.

Aquest programa de Nacions Unides ajuda les ciutats, i ara als territoris, a augmentar la seva resiliència diagnosticant l'estat del seu sistema urbà davant els reptes territorials, econòmics i socials; impulsant accions, i construint coneixement conjunt amb el territori per a la formulació de polítiques. Ho fa a través d’una metodologia basada en diverses fases. La primera consisteix a recollir informació sobre la zona, amb la participació de tots els actors del territori, seguida d’un diagnòstic de les febleses i les oportunitats davant de les transformacions econòmiques, territorials i socials. Després, experts de l’ONU ajuden a elaborar les recomanacions d’actuacions prioritàries. Es tracta de recomanacions que van en la línia de gestionar els riscos de les diverses transformacions que encara el territori, adaptar-s’hi i planejar el desenvolupament sostenible de la zona amb la implicació de tots agents del territori; tant des dels diferents nivells d’administracions com de la societat civil. 

Preservació per l’economia i la societat

Fins ara, aquesta metodologia s’ha provat només en grans ciutats o en entorns urbans; per molt que siguin força diferents entre ells, com per exemple la grandària, la situació geogràfica o els contextos climàtics. En són exemples Dakar, Asunción, Medellín o Barcelona. Ara, ONU-Hàbitat i la Generalitat de Catalunya, mitjançant la Direcció General de Nació Digital i Agenda Urbana, col·laboraran per adaptar la metodologia del Programa a territoris i àrees més extenses que les ciutats i que presentin també vulnerabilitat davant el canvi climàtic. L’objectiu és adaptar els indicadors i les recomanacions a aquesta nova escala de treball, tenint en compte que també involucrarà actors més diversos i diferents escales de govern.

Les Terres de l’Ebre són un entorn fràgil a preservar i complex, que combina zones de gran valor natural amb àrees urbanitzades, esdevenint un territori idoni per aquesta primera prova pilot a nivell global. En aquest sentit, el vicepresident Puigneró ha explicat que es tracta de ”quatre comarques amb singularitats molt diferents”. “Es tracta de veure com apliquem l’Agenda urbana no només a una ciutat sinó a un sistema de municipis molt diferents, però interconnectats”, ha afegit.