Les ONG estan "insatisfetes" amb els resultats obtinguts després de dues setmanes de negociacions a la XXVI Conferència de les Parts de la Convenció Marc de Canvi Climàtic de l'ONU (COP26) que s'ha acabat a les 00.28 hores a Glasgow (Regne Unit) i en valoren els resultats negativament. "Mancats d'ambició", "submisos" o de "descontentament general" són algunes de les opinions que reflecteixen el desànim generalitzat.

Per a Amics de la Terra, la falta de justícia climàtica de la cimera de Glasgow "allunya la fita de limitar l'increment de les temperatures global a 1.5ºC" i "perjudica encara més els països del sud global". A més, acusa els països més contaminants de "pressionar per impedir avançar en l'eliminació dels combustibles fòssils per obrir la porta a les falses solucions".

"Els continus bloquejos dels països més contaminants durant les dues setmanes de negociacions han provocat que la COP26 suposi un retrocés per a la lluita climàtica”,  afirma la responsable de Justícia Climàtica d'Amics de la Terra, Cristina Alonso.

D'altra banda, Ecologistes en Acció posa de manifest que la cimera de Glasgow ha deixat enrere milions de persones afectades pel canvi climàtic mentre l'acord final de la COP26 "prorroga l'improrrogable" i els acords finals posposen "totes" les mesures necessàries. A més, assenyala que una "immensa majoria" de països no aprova el text final perquè no respon als propòsits plantejats l'ambició desitjada, però ha decidit signar-lo per poder continuar mantenint "viva" la flama del treball conjunt contra la lluita climàtica.

Per a l'organització, l'acord "estanca" la lluita climàtica i no posa remei a l'escalfament global que ja afecta milions de persones a tot el planeta. "S'ha aprovat un text que deixa insatisfeta una immensa majoria de països però que, tot i això, ha estat signat darrere del consens i de poder seguir treballant de manera conjunta contra l'escalfament global", lamenta Ecologistas en Acción en la seva valoració final de la COP26.

Al seu torn, Greenpeace, titlla l'acord de "submís i feble" i amb la fita de mantenir l'increment de temperatura global a finals de segle en 1,5 ºC "gairebé mort". Malgrat tot, des de Greenpeace celebren que la cimera "envia un senyal que l'era del carbó està acabant".

Amb tot, la responsable de la Campanya de Canvi climàtic de Greenpeace Espanya, Tatiana Nuño, ha criticat el govern espanyol. "El Bla Bla Bla de la COP26 també el veiem al govern espanyol, les bones paraules no ens salvaran de la crisi climàtica, necessitem acció, mesures urgents per transformar ràpid els sectors responsables del canvi climàtic i abandonar els combustibles fòssils de forma planificada però ràpida. Se'ns acaba el temps", ha recalcat.

 

 

Imatge principal: Fotografia del president de la COP26, Alok Sharma/ Europa Press