Últimes hores per acabar de tancar l'acord de la 26ª Conferència de les Nacions Unides pel Canvi Climàtic (COP26) i tot a punta que les promeses de grans canvis s'esvaeixen en favor dels grans productors i generadors d'emissions, un cop més. 

A poc a poc, es van filtrant aspectes dels diversos esborranys amb què es treballa per armar l'acord final. Segons ha pogut recollir la BBC, un dels aspectes més destacats d'aquest esborrany és la manca de ma dura amb els combustibles fòssils. El mitjà britànic fa especialment menció al carbó. La descarbonització completa de les nacions era un dels objectius més urgents que esperava aquesta cimera i que sembla que se li acabarà esmunyint entre les mans. 

El cap de les Nacions Unides (ONU), Antonio Guterres, fent gala d'un esperit derrotista, ja va avançar fa uns dies que era molt possible que la COP26 no assolis els seus objectius i va recordar que era de vital importància. Però aquesta derrota té noms i cognoms, països, lobbies i empreses que exploten els combustibles fòssils com Aràbia Saudí, Rússia o Austràlia, segons remarca elDiario.es.

Peticions, sense conseqüències 

Hi ha parts de l'acord que són positives, com per exemple la demanda als països de tot el món de què revelin i detallin els seus plans per reduir massivament les emissions d'efecte hivernacle més ràpidament que abans. 

També s'ha demanat als països amb més capacitat econòmica que reforcin el seu suporto financer als països amb menys recursos, que sovint són els que més pateixen les conseqüències. 

Però en els dos casos, pel que fa a l'esborrany que s'ha filtrat, només són això, demandes. És a dir, no hi ha conseqüències per aquells que decideixin no complir un cop més amb les seves promeses. 

Pressió des dels carrers

Els activistes en contra del canvi climàtic que han acudit a Glasgow han organitzat diverses manifestacions al llarg de tota la cimera, les quals han transcorregut de forma pacífica. Segons la policia escocesa aquesta tendència s'ha trencat. Acusant d'enfrontaments entre els manifestants ecologistes els cossos policials van detenir el passat dijous ni més ni menys que 70 persones. 

 

manifestacion cop 26 / EfeActivistes mediambientals es manifesten pels carrers de Glasgow / Efe

El subcomissari del cos, Gary Ritchie, va explicar que els agents "han tingut diversos centenars d'enfrontaments amb les persones que participaven en les manifestacions, la qual cosa ha resultat en aquest nombre de detencions".

Va defensar que la Policia va ajudar a garantir que "dues enormes marxes" a les quals van assistir "desenes de milers de manifestants" es duguessin a terme amb "èxit", i va destacar que la majoria de mobilitzacions han estat pacífiques.

 

Imatge principal: La Conferència de les Nacions Unides pel Canvi Climàtic ha tingut lloc a Glasgow / ACN