L'onada de calor no afluixa i almenys 89 persones han mort a Catalunya aquest mes de juliol per raons derivades de l'onada de calor. Això és el que mostren les estimacions de l'Institut Carlos III, que motoritzen les morts per causes relacionades amb les temperatures i s'actualitzen diàriament. De fet, aquesta ha estat la setmana més mortífera de l'any en aquests termes, amb unes 57 persones que han perdut la vida a Catalunya per les mateixes raons en els darrers 7 dies. En el conjunt de l'Estat, les dades informen de la mort de 1.505 persones víctimes de l'onada de calor només en el mes de juliol, i de 799 en la darrera setmana. Tal com alerten els professionals de la salut, la mort per temperatures extremes és més comú en grups d'edat més avançada, i això és el que es reflecteix en les dades de l'Institut. En termes més generals, enguany han registrat la mort de 3.420 persones a Espanya per raons "atribuïbles a l'excés o defecte de temperatura", xifra que supera el total del 2021, quan van registrar 1.102 morts.

L'onada de calor posa en alerta el conjunt de l'Estat

La segona onada de calor que assola Espanya aquest estiu mantindrà aquest diumenge en avís groc, taronja i fins a vermell (a Còrdova i Cadis) un total de 41 províncies, amb temperatures que assoliran els 45 °C a Andalusia, segons ha informat l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET). En concret, s'arribarà als 45 °C a la províncies andaluses de Còrdova i 44è a Cadis, totes dues en avís vermell. A Huelva, Granada, Jaén, Sevilla i Màlaga s'aconseguiran els 40-42 °C. A més, a Aragó les províncies d'Osca, Terol i Saragossa estaran en avís groc o taronja, així com les Illes Balears o Àvila, Burgos, Salamanca, Segòvia, Sòria, Valladolid i Zamora, a Castella i Lleó. Per la seva banda, a Castella-la Manxa estaran en avís taronja Albacete, Ciudad Real i Conca i en avís groc Toledo i Guadalajara, igual que Barcelona, Girona i Lleida, a Catalunya. Les altes temperatures també suposaran un risc important a Badajoz i Càceres, a Extremadura; igual que la Comunitat de Madrid; la Regió de Múrcia; i València i Alacant.

Temperatures a l'alça

Les temperatures diürnes estaran en descens en l'oest de Galícia, podent arribar a ser localment notable a Pontevedra. En la resta del terç nord peninsular, així com a l'interior del terç aquest i en el nord de Balears, les temperatures estaran en ascens, mentre que a Navarra, Cantàbric oriental i alt Ebre arribaran a notable i fins i tot localment extraordinari. En la resta del país, pocs canvis, ja que s'arribaran als 40 graus en el sud-oest peninsular i a la vall de l'Ebre. Mínimes en augment a l'interior de la meitat nord peninsular i illes occidentals de Canàries; pocs canvis en la resta.