Aquest dilluns 7 d'agost comença una nova onada de calor, la tercera d'aquest estiu. Una quinzena de províncies de l'estat espanyol se situaran en risc (groc) o risc important (taronja), amb temperatures que podran situar-se fins als 44 °C, segons el pronòstic de l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET). En concret, estaran en risc important per altes temperatures Còrdova, Huelva, Jaén, Sevilla, Ciudad Real, Badajoz i Càceres, mentre tindran avís groc pel mateix fenomen Àvila, Salamanca, Toledo, Ourense, Madrid, Granada i Cadis. Pel que fa a Catalunya, el temps farà un clar canvi de rumb a partir de dimecres amb una nova calorada. S'espera que dimecres torni la dorsal sahariana que vindrà acompanyada d’una massa d’aire molt càlida. Les temperatures pujaran de valent i algunes màximes seran caniculars, tot i que, el dia amb més calor s'espera que sigui dijous. Tanmateix, també s'espera alguna precipitació dèbil i es preveuen onades de dos a tres metres d'alt amb vent i mar de fons del nord-est.

☀️ Torna la calor intensa a Catalunya!
 

Pujada de les temperatures

A partir d'aquest dilluns, un flux de component sud en nivells baixos de l'atmosfera, afavorirà l'entrada pel sud peninsular d'una massa d'aire continental africana, molt càlida i seca, que provocarà un augment addicional de les temperatures. En aquesta jornada es continuarà amb l'ascens tèrmic, excepte a l'àrea mediterrània, on descendiran. Aquesta pujada serà especialment significativa en la meitat nord, sobretot a partir d'aquest dimarts. Durant aquests dos dies és probable que s'aconsegueixin els 40-42 °C en àmplies zones del quadrant sud-oest peninsular i els 36-40 °C el dimarts en àmplies zones de la meitat nord, sobretot del quadrant nord-oest, afectant zones com Galícia i interior del Cantàbric, on fins ara l'estiu ha estat relativament fresc.

Les temperatures podrien augmentar a partir d'aquest dilluns entre 6 i 8 graus més al centre i el nord de la Península, podent arribar a fregar els 35 graus a Madrid, Extremadura, Castella-la Manxa i Andalusia, comunitat en la qual el mercuri fins i tot podria pujar fins als 40 graus a la Vall del Guadalquivir. De matinada, no es baixarà de 25 graus, per la qual cosa hi haurà nits tòrrides en punts del Mediterrani i ciutats de l'interior, sobretot del centre i de la meitat sud. Aquesta calor intensa podria prolongar-se, almenys, fins al divendres o dissabte, segons la previsió de l'AEMET, que ha detallat que l'ascens de temperatures que s'ha produït durant aquest cap de setmana es deu "a l'escalfament provocat per l'alta insolació pròpia d'aquesta època de l'any i a l'estabilitat atmosfèrica". 

👨‍🚒 Incendis forestals a Europa, són cada cop més freqüents?
 

40 °C a l'interior de Catalunya

El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha advertit que de cara aquesta setmana la temperatura anirà en augment a cada jornada fins que el dijous s'assoleixin els valors més elevats de la setmana. Davant la previsió, des del SMC no descarten que es poguessin donar "algunes màximes a prop o superiors als 40 °C en zones de l'interior". A la zona de la costa s'espera arribar als 30 °C i tornaran les nits tropicals i fins i tot tòrrides.