La cap dels científics de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Soumya Swaminathan, ha avisat aquest dimecres que no esperen que es pugui vacunar de manera generalitzada la població contra la Covid-19 fins al 2022. La setmana passada l'OMS havia afirmat que això passaria a meitats del 2021. Ara Swaminathan ha dit que a mitjans del 2021 arribarà als països una "quantitat limitada de dosis" i que es trigarà uns dos anys a vacunar entre el 60% i el 80% de la població.

"Molts pensen que a començaments del proper any arribarà una panacea que ho resolgui tot, però no serà així: hi ha un llarg procés d'avaluació, llicències, fabricació i distribució", ha subratllat l'experta índia en una sessió de preguntes i respostes amb internautes a través de les xarxes socials.

Swaminathan ha indicat que des de l'organització es maneja com a escenari més optimista la primera arribada de vacunes a diversos països a mitjans del proper any, moment en què s'haurà de donar prioritat als grups de més risc, ja que llavors encara no s'hauran pogut produir dosis per a tota la societat.

"És la primera vegada a la història que necessitem milers de milions de dosis d'una vacuna", ha afirmat la científica en cap de l'OMS, que ha explicat que a tot estirar a les campanyes massives de vacunació anuals contra altres malalties es necessiten centenars de milions de dosis.

En la selecció de grups prioritaris per rebre la vacuna, l'experta índia ha insistit que "els treballadors sanitaris haurien de ser els primers, i quan arribin més dosis s'ha d'arribar als més grans, a persones amb altres malalties, per anar així cobrint a més i més població, un procés que portarà un parell d'anys".

Fins aleshores, ha subratllat Swaminathan, "la gent ha de ser disciplinada", donant a entendre que hauran de continuar les mesures preventives actuals (distanciament físic, màscares, higiene de mans...) o similars.

Vacuna d'Oxford aturada

Aquest anunci arriba el mateix dia en què, la que era una de les vacunes més avançades del món ha decidit interrompre un assaig clínic perquè un dels participants té "una malaltia potencialment inexplicable". Així ho ha comunicat un portaveu de la farmacèutica AstraZeneca.

El voluntari que ha emmalaltit resideix al Regne Unit, segons Stat, que ha dit que desconeix la naturalesa de la reacció adversa que pateix l'individu, encara que s'espera que es recuperi.

Aquesta és la vacuna que havia desenvolupat AstraZeneca, amb seu a Cambridge (Regne Unit), juntament amb la Universitat d'Oxford. L'eficàcia d'aquesta vacuna s'estava experimentant als EUA, el Brasil i Sud-àfrica després que l'assaig hagués donat resultats positius en les seves fases inicials, quan es va provar amb mil persones al Regne Unit.