Dos estudis duts a terme per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) han alertat de l'alt contingut en sucre i la inadequada de comercialització de productes alimentaris dirigits a nadons menors de sis mesos a Europa. El 2016 l'organització de Nacions Unides va publicar una guia on s'establia que no s'havien de publicitar aliments per a lactants menors de sis mesos, període en què aquests nens han de ser alimentats exclusivament amb llet materna.

"L'adequada nutrició en la primera infantesa és clau per garantir un creixement i desenvolupament òptim del nen, així com per prevenir algunes malalties al llarg de la seva vida com, per exemple, obesitat o patologies no transmissibles relacionades amb la dieta", ha recordat la directora regional per a Europa de l'OMS, Zsuzsanna Jakab.

L'OMS ha desenvolupat un esborrany de Model de Perfil de Nutrients (MNP, per les seves sigles en anglès) per a nens de 6 a 36 mesos a fi d'orientar les decisions sobre quins aliments són inadequats en aquest grup d'edat. A més, ha creat una metodologia per identificar els aliments comercials per a nadons disponibles en establiments minoristes, i per recopilar dades de contingut nutricional a les etiquetes, així com també d'etiquetatge i promoció, incloses les reclamacions.

Precisament, aquesta metodologia s'ha utilitzat per recopilar dades sobre 7.955 productes alimentaris o begudes comercialitzats per a nadons i nens petits a 516 botigues de Viena (Àustria), Sofia (Bulgària), Budapest (Hongria) i Haifa (Israel) entre novembre de 2017 i gener de 2018.

D'aquesta forma, l'OMS va comprovar que en aquestes quatre ciutats entre el 28% i el 60% dels productes que es comercialitzaven per a menors de 6 mesos eren adequats. No obstant això, a tres regions, més de la meitat dels aliments en tenien més del 30% de sucre recomanat, que, tal com ha advertit l'organisme, pot afectar el gust dels menors i augmenta les seves preferències en el futur pels aliments més dolços.

"Si bé els aliments com les fruites i verdures que contenen sucres de manera natural són apropiats per a nadons i nens petits, l'alt nivell de sucres lliures als productes comercials de puré també és motiu de preocupació", han dit des de l'OMS.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat