L'arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, ha demanat perdó per comparar l'avortament amb el terrorisme, com va fer en la roda de premsa de presentació d'un llibre sobre l'exhortació del papa Francesc "L'alegria de l'amor“ i en una entrevista a la Cadena SER el passat 13 de gener. "La intenció de l'arquebisbe mai ha estat la d'equiparar l'avortament amb el terrorisme", diu en una nota la delegació de Mitjans de Comunicació de l'arquebisbat. "En tot cas, demana perdó si alguna persona s'ha sentit ferida per les seves declaracions”.

Omella, aquell dia, va alertar de la gravetat de l’avortament “fins i tot en casos de violació”. La nota puntualitza ara que l'arquebisbe “defensa els drets de les persones trepitjats per qualsevol tipus de violència”. Per això, l’Església “defensa la vida sempre i en qualsevol situació” però alhora “no judica ni margina les dones que avorten” i “sempre està disposada a comprendre, acompanyar i ajudar totes aquelles dones que per les circumstàncies que sigui puguin prendre la decisió d'avortar”.

També es recorda que “l’Església també respecta i valora les decisions preses en consciència, tal com defensa la darrera exhortació apostòlica Amoris Laetitia, sempre que no decideixin, interfereixin o lesionin drets fonamentals dels altres”.

Finalment, Omella puntualitza la resposta que va donar a la pregunta d'una periodista durant la mencionada presentació, que demanava la seva opinió sobre l'avortament. "L'arquebisbe va dir que calia tenir la delicadesa i la voluntat ferma d'estimar, protegir i salvar la vida humana". La nota recorda que "el Magisteri de l'Església és clar respecte a l'avortament: la defensa de la vida sempre i en qualsevol situació. Vol ajudar a tothom que l'estimi, la defensi i la protegeixi. L'Església defensa la cultura de l'amor i de la vida en contra de la violència i la mort".

La nota respon als comentaris crítics d'Església Plural i de Josep Maria Espinàs a les esmentades declaracions de l'arquebisbe.

Caram també demana perdó

La monja dominica Lucía Caram també s'ha disculpat aquest dimecres per les seves paraules sobre la virginitat de Maria en el programa "Chester in Love" del passat diumenge. En una nota, Caram assegura que “va quedar clara la meva fidelitat i amor a l'Església, a l'Evangeli i al projecte de Jesús”.

La monja havia dit al programa que "el normal és tenir sexe en una relació de parella", tot parlant de la concepció virginal de Jesús i del matrimoni de Maria i Josep.

Aquestes declaracions han estat titllades de blasfemes des d'alguns mitjans integristes i també s'ha endegat una campanya per a que Caram sigui sancionada. Aquest dimarts, el bisbat de Vic, al que pertany el convent de Caram a Manresa, ha recordat “que forma part de la fe de l’Església, des dels seus inicis, que Maria fou sempre verge”. La nota del bisbat no cita el nom de Sor Lucía.

Caram ha aclarit que, en el programa, va “voler manifestar que no m’escandalitzaria si [Maria] hagués tingut una relació de parella amb Josep, seu espòs, i crec que tot això entra dins el misteri, del dipòsit de la fe”. Per això, demana “disculpes” i assegura: “no vull ni trencar la comunió amb ningú i menys amb l'Església que és la meva casa”.