Els pagesos catalans ja han alertat que aquest any serà molt dolent pel que fa a la producció d’oli de l’oliva. Les fortes onades de calor i la sequera acumulada han fet que les previsions d’enguany no siguin gens optimistes i auguren que la caiguda serà d’entre el 30% i el 50%. Això farà que els preus escalin encara més i se sumin a la gran inflació que vivim des de fa mesos.

Segons expliquen des del sindicat Unió de Pagesos, el clima tan extrem que hem viscut aquest estiu està tenint incidència directa en el sector agrari, que farà que les collites siguin menors. Tot i que les oliveres tenen una gran resistència a les altes temperatures, el problema ha estat que la primavera va ser molt curta i que es va passar directament de les glaçades a temperatures d’estiu. Això, sumat a la manca de precipitacions dels darrers anys, ha fet que els arbres no puguin assimilar aquestes variacions sobtades. En definitiva, els experts apunten que el canvi climàtic està avançant més de pressa que la capacitat d’adaptació de les plantes i alerten que aquest fenomen anirà a més en els anys vinents. 

“Sí que hi ha hagut altres campanyes amb xifres baixes de producció per qüestions de floració, però mai s'havia vist una collita tan dolenta provocada pel clima. A més, hi ha el temor que el problema se segueixi agreujant durant les pròximes temporades. Ja hi ha pagesos que abandonen”, assegura Jordi Pascual, responsable d'oli d'oliva d'Unió de Pagesos.

I això no només passa a casa nostra, sinó que també hi ha molts altres territoris que es troben en la mateixa situació. L'Associació Valenciana d'Agricultors ha advertit que la producció d'olives a la al País Valencià es pot arribar a desplomar fins a un 90% i, de fet, afirmen que agricultors valencians es plantegen no emprendre les tasques de recol·lecció. El mateix passa a Extremadura, on els sindicats calculen que aquesta serà la “pitjor collita de la història”.

Per què les tempestes no són la solució?

Tot i que darrerament a Catalunya hem viscut episodis de pluges intenses, el còctel de tempestes i sequera pot ser molt perillós, ja que provoquen inundacions sobtades.Això s’explica pel fenomen de la hidrofobicitat. En temps de sequera, el sòl ara mateix està sec i dur i té uns nivells d’humitat molt baixos.  Si la pluja cau en grans quantitats i a gran velocitat, com passa amb les tempestes, el terra no pot absorbir la humitat i s'acumula a la superfície, provocant grans inundacions. Aquest vídeo elaborat per la Reading Meteorology ho il·lustra a la perfecció.

Així doncs, per revertir una sequera l’ideal seria una pluja lleugera però continuada durant diversos dies per tal de donar a la terra temps per absorbir-la. Un escenari difícil d’imaginar en un moment de màxima crisi climàtica al nostre país.