L'alcalde de Caldes de Malavella i president del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu (Junts), va intentar foragitar uns ocupes a casa seva amb una destral a la mà, mentre aquests l'amenaçaven amb pals i un gos. Les imatges a les xarxes socials mostren com Balliu discuteix amb els joves i, brandant la destral, els diu: "Us vull fora d'aquí. A mi m'han pagat perquè us faci fora". Els ocupes que ostenten pals a la mà, criden: "Vale, però de què vas, tío". "Para tío, ja marxem, però para", s'exclamen en veure que l'alcalde va armat amb la destral. Aquest incident va passar el Dilluns de Pasqua, quan Balliu va tornar a la seva propietat i li van sortir tres joves amb pals i un gos, que s'hi havien instal·lat. L'alcalde admet que es va posar nerviós per una situació que no desitja "a ningú" i que es va defensar amb el primer que va trobar a la seva furgoneta. També diu que el vídeo tan sols ensenya una part del que va passar, però demana disculpes per si algú s'ha ofès. Els tres grups que formen l'oposició (SomCaldes, ERC i En Comú Podem) diuen que l'actitud de Balliu és "inadmissible" i han demanat la seva dimissió.

 

El vídeo és grotesc, totalment surrealista. Un dels ocupes apareix armat amb un llarg pal i en calçotets, una noia resta asseguda a terra amb les natges despullades i l'alcalde surt empunyant una destral totalment fora de si perquè el fan fora de casa. Les xarxes han viralitzat aquest incident on l'alcalde assegura que li han pagat per fer-los fora, en un intent de fer-los respecte. "A mi m'han pagat perquè us faci fora", els crida. I tot seguit assenyala un cotxe aparcat al jardí i pregunta als ocupes amb to amenaçador: "Aquest és el teu cotxe?". "Però, para, para tío, si us plau, tío", li imploren. Finalment, s'escolten les veus dels ocupants demanant a un d'ells que continuï gravant l'alcalde, que finalment es gira i marxa. Aquest és el comunicat dels partits de l'oposició, que s'han posicionat contra l'alcalde.

dimissió oposició
 

L'alcalde diu que per Setmana Santa, quan ell era de vacances, la Policia Local li va trucar per explicar-li que li havien entrat a casa uns ocupes. Els agents van parlar amb els joves, i aquests van comprometre's a marxar Divendres Sant. Dissabte, quan Balliu va arribar de vacances, la policia va anar a comprovar si els joves ja eren fora. "Encara estaven a la casa, però van dir que marxaven en aquell moment", ha dit l'alcalde. De fet, diumenge Balliu va anar fins a la finca i no hi va trobar ningú. Va posar unes brides a les tanques i a les portes —"era l'única cosa que tenia", ha dit— i el Dilluns de Pasqua va anar a un basar xinès a comprar panys nous, per reposar els que els ocupes havien trencat. "Quan vaig entrar dilluns a casa meva, de dins la finca en va sortir un gos gros, una noia i dos joves que portaven pals grans; em van començar a amenaçar i a increpar, i em van fer fora a empentes i cops", ha explicat l'alcalde de Caldes. Salvador Balliu diu que, en aquell moment, va patir per la seva "integritat" i que va ser "una situació molt dolenta" que no desitja a ningú.

Va ser aleshores quan va decidir defensar-se, i va agafar allò que tenia més a mà —la destral— entre les eines que duia a la furgoneta (amb les quals volia reparar els panys). És aquest el moment que mostra el vídeo, en què Balliu subratlla que també s'hi veu com els joves porten pals a les mans. L'alcalde diu que, tot i els seus càrrecs polítics, va actuar "en nom propi" i a títol particular. "Era a casa meva i em vaig trobar amb unes persones que sortien de dins i m'amenaçaven amb pals", reitera. L'alcalde també diu que el vídeo s'ha de contextualitzar, perquè només mostra una part d'allò que va passar. "Em sap greu que s'hagi difós i demano disculpes si algú s'ha sentit ofès; però la veritat és que l'agredit vaig ser jo; era a casa meva i em van fer fora", insisteix. Explica també que els okupes l'endemà de l'incident, van abandonar la finca.