Les entitats del sector de l'oci nocturn a Catalunya recorreran demà dilluns les noves restriccions decretades pel Govern. Presentaran un recurs contenciós administratiu al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) contra les mesures covid de la Generalitat, com el toc de queda o el tancament de discoteques.

El passat 21 de desembre el Gremi de Restauració de Barcelona, la Federació Catalana de Locals d’Oci Nocturn (Fecalon), la Federació Catalana d’Associacions d’Activitats de Restauració i Musicals (Fecasarm), l’Associació de Sales de Concerts de Catalunya (Asacc) i el Gremi d’Empresaris de Discoteques de Barcelona i Província van unir-se per fer font comú contra la decisió del Govern de tancar el seu sector.

Els sectors afectats estan molt indignats i exclamen que "ens han destrossat la millor setmana de l'any". També han lamentat que és responsabilitat del Govern "ajudar-los a sortir d'aquesta". El secretari general del Gremi d'empresaris de discoteques de Barcelona, Ramon Mas, ha retret que les mesures no vagin acompanyades de cap ajuda. En la nit de Cap d'Any calculen que es perdran uns 50 milions d'euros i s'haurà de tornar l'import de les més de 200.000 entrades venudes.

Molt empipats

La sensació compartida arreu és “d’angoixa” i “tristor”, especialment per fer passos enrere en un dels moments més importants per a la facturació anual. Els restauradors lamenten haver de cancel·lar reserves amb les cuines plenes de productes prèmium pels àpats de Nadal: “Sempre rebem els mateixos”. Les discoteques diuen que el Govern “ha destrossat la millor setmana de l’any” i els gimnasos creuen que se’ls està “arruïnant a terminis”.

Les neveres plenes de menjar i beguda, totes les taules reservades amb dies d'antelació i la immensa majoria de les entrades anticipades per als espectacles venudes. El retorn de les restriccions ha agafat la immensa majoria de sectors econòmics catalans amb tota la feina feta per fer front a la demanda de Nadal. Una demanda que ara no podran satisfer, perquè l’oci nocturn tanca, la restauració haurà de reduir a la meitat les taules interiors, i a la cultura, al comerç i als gimnasos només estarà permès un 70% de l’aforament habitual.

Festes il·legals

El president de Fecalon ha augurat “problemes de convivència” a l’espai públic i “festes il·legals” si es manté el tancament dels locals de l’oci nocturn la Nit de cap d’any. En aquest sentit, ha considerat que estarien disposats a assumir un “confinament de tota la població” després d’aquesta data durant un temps limitat, com “han fet altres països”, si els indicadors epidemiològics i la pressió hospitalària van “malament”.

Una de les festes més grans previstes per a aquest Cap d'Any al Vallès era al municipi de Castellar del Vallès, on es preveia un aforament de 3.000 persones en un espai pensat per a 6.000, i tenint en compte totes les mesures per evitar contagis. Tanmateix, davant la situació sanitària l'organització va desconvocar la cita i va derivar els clients que ja havien comprat l'entrada anticipada, unes 2.000 persones, a les Carpes Sant Cugat, de la firma DrinkKing.

 

Imatge principal d'una discoteca. - ACN