El doctor Carlos M. Duarte serà guardonat amb el Premi Ramon Margalef d’Ecologia 2019 per ser un líder mundial en ecologia marina i oceanografia biològica. Entre moltes troballes i avenços científics, Duarte és el descobridor de l’anomenat carboni blau, una contribució fonamental per mitigar el canvi climàtic segons la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre Canvi Climàtic.

En la quinzena edició d’aquest premi, el jurat també ha valorat l'oceanògraf com un científic "versàtil", amb aportacions destacades que van des dels tròpics fins als ecosistemes polars, dels grans organismes fins als microbis i dels sistemes costaners fins a l’oceà obert.

carboni blau

El carboni blau, una contribució fonamental contra el canvi climàtic. / Life Blue Natura

Nascut a Portugal però de nacionalitat espanyola, Duarte també ha demostrat la importància global dels ecosistemes marins d’aigües poc profundes, els ‘boscos ocults de la biosfera’, i que els ecosistemes, com ara els herbeis de fanerògames marines, segresten grans quantitats de carboni. Per tant, la seva protecció i manteniment són clau per a la protecció i la millora del medi ambient.

El guardó el lliurarà el president de la Generalitat, Quim Torra, el 18 de novembre. A més, el doctor participarà en altres activitats a la Facultat de Biologia de la UB, a l’Institut de Ciències del Mar i a l’Institut d’Estudis Catalans, on es trobarà amb estudiants de batxillerat científic.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat