El trio de xefs Eduard Xatruch, Oriol Castro i Mateu Casañas obren aquest dimecres 8 de juny de 2022, el restaurant Compartir Barcelona. L'establiment d'aquests tres antics xefs d'El Bulli obrirà les seves portes en Carrer València 225. Es tracta del tercer restaurant obert per aquests xefs, també coneguts per les sigles CXC (la fusió de les inicials dels seus cognoms). En aquest sentit, Compartir Barcelona és una inspiració directa del seu Compartir Cadaqués, obert ja fa 10 anys, el 2012. Xatruch, Castre i Casañas ja han postil·lat per això que CB no serà un clon directe de CC: el seu nou negoci gastronòmic s'adaptarà al mercat barceloní per oferir "una proposta moderna, de producte i d'arrels tradicionals" on els comensals podran compartir plats que aniran variant segons els ingredients del dia.

☀️ Les 7 millors terrasses d’hotel de Barcelona i totes les novetats per a l'estiu 2022

🍴 En el Raval de Barcelona aquests són els restaurants més ben valorats

Compartir Barcelona està també vinculat a Disfrutar, restaurant de CXC obert el 2014 que s'ha convertit en una de les seus d'alta cuina de Barcelona, i en el cinquè millor restaurant del món, segons la llista The World's 50 Best Restaurants (Els 50 millors restaurants del món). El nom inicial de Disfrutar anava a ser precisament Compartir, però, a poc a poc, el concepte inicial ideat per CXC va anar complicant-se'n més i més fins que van decidir donar-li un nou nom i propòsit. Tot i així, Xatruch, Castro i Casañas no van oblidar aquell Compartir Barcelona original, i han estat esperant el moment propici per donar-li forma de restaurant.

"Fa ja temps que volíem obrir Compartir Barcelona", explica Xatruch en una entrevista per a Gastro Economy de gener d'aquest any. "Vam estar veient locals fa 3 anys, però amb la pandèmia el deixem una mica parat, fins que fa uns mesos el vam reprendre i vam trobar un espai que ens quadrava amb el que busquem."

El nom de Compartir Barcelona també ho tenien clar des de feia temps. Ja ho van deixar caure el novembre del 2021, en una entrevista per a El Nacional, quan se'ls va preguntar pel nom del tercer restaurant. "Probablement, duplicaríem el nom d'un dels dos actuals, perquè al final, quan vam decidir Compartir, ho vam decidir des de la més absoluta sinceritat de les nostres intencions. Ens sentim molt satisfets d'haver-ho decidit tots tres i que fos un primer pas".

Finalment, l'adreça de Compartir Barcelona, a ple cor de l'Eixample, també està connectada físicament amb Disfrutar: ambdós restaurants es troben a només 8-10 minuts caminant. Aquesta dada crea una línia invisible que uneix ambdós establiments, com si en realitat fossin un de sol o formessin part d'un gran projecte de CXC per a Barcelona. A més, aquesta proximitat permetrà als 3 xefs donar als seus restaurants el mateix nivell d'atenció; prometen anar pivotant entre Compartir Cadaqués, Disfrutar i Compartir Barcelona perquè tots ells puguin gaudir d'una supervisió constant.

Amb aquesta promesa, els 3 restaurants no tardaran a estar tan units com els seus xefs. Xatruch, Castro i Casañas es van conèixer molt joves a El Bulli. El primer en arribar al mític restaurant desenvolupat per Ferran i Albert Adrià va ser Castro (el 1996). L'any següent va aparèixer Casañas i, finalment, el 1999, se'ls va unir Xatruch. Els tres es van convertir en caps de cuina i en peces clau de l'equip fins al tancament de l'establiment, el 30 de juliol de 2011. No van trigar a treure's l'espineta de crear el seu propi negoci gastronòmic amb la inauguració a la primavera de l'any següent del ja esmentat Compartir Cadaqués.

No obstant això, amb Compartir Barcelona en aquesta ocasió CXC tenen companyia: "En l'àmbit empresarial continuem sent 3 en els altres negocis", explica Xatruch en l'entrevista de fa uns mesos. "Per a l'obertura de Compartir Barcelona, es crea una empresa nova amb quatre socis: Xatruch, Castro, Casañas i Dulcet".

Oriol Castro Eduard Xatruch Mateu Casañas Restaurant Disfrutar chefs - Sergi Alcàzar
D'esquerra a dreta: Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas - Sergi Alcàzar

Aquest últim és Nil Dulcet, un xef jove que també va treballar amb ells a El Bulli i que es va incorporar a l'equip amb Compartir Cadaqués. Xatruch el denomina "el nostre primer deixeble" i destaca alguns dels seus valors com la fidelitat, esforç i noblesa. "Li venia de gust tenir un restaurant i ho tindrà amb nosaltres en Compartir Barcelona, on Nil serà el director". A més, per a aquesta ocasió CXC es recolzaran en un equip de 32 persones. "Sense l'equip, no som res. Busquem que hi hagi una molt bona atenció i, per a això, necessitem equip humà".

I què podràs trobar a la carta de Compartir Barcelona? La filosofia dels Compartir d'aquests tres xefs és precisament plantejar una carta per compartir plats. Es podran trobar receptes comunes entre seus com el Caneló de tonyina amb sabors mediterranis, l'Amanida d'ajoblanco, remolatxa i maduixes, els Bombons líquids de xocolata blanca o el Coulant d'avellana amb sorbet de cireres. Però també trobaràs propostes pensades més per a l'entorn barceloní. Els xefs prometen jugar amb el producte del dia: "Serà una oferta viva perquè dins de la mateixa carta el client tingui diferents opcions perquè pugui anar en diferents moments".

S'espera que el tiquet mitjà de Compartir Barcelona sigui una mica més assequible que el de Cadaqués (que es troba entorn dels 60 euros). Xatruch, Castro i Casañas aventuren que "es podrà menjar molt bé amb 45 euros". Al contrari que amb Compartir Cadaqués, només es funcionarà amb carta (sense menú degustació). L'aforament serà d'unes 80 places. Els xefs esperen clients de negocis al migdia, de lleure en qualsevol moment i una combinació de clients locals, de fora de Barcelona i estrangers, com ja els passa amb Disfrutar.