Aquests dos últims anys ens hem acostumat molt al concepte "pandèmia" i també a la tasca dels epidemiòlegs, que ens han intentat explicar els perills del virus i els seus efectes sobre la nostra salut. Ara, amb la covid més controlada gràcies a la vacuna, aquests científics alerten sobre un nou perill sobre la salut mundial: les selfies. Segons revela un estudi de la Fundació iO, especialitzada en Medicina Tropical i del Viatger, des del gener de 2008 i fins al passat mes de juliol, han mort 379 persones, és a dir, una cada 13 dies per voler fotografiar-se en un lloc espectacular però perillós. Tot i el coronavirus aquesta tendència ha anat en augment: des del gener fins al juliol d'aquest 2021 han mort 31 persones per aquest motiu, una cada setmana. 

Problema dels turistes 

"És un problema emergent que, per les dimensions que ha adquirit, ja es pot considerar de salut pública. Aquest estudi ens ha ajudat a prendre consciència de les seves dimensions i és la primera passa per a prendre mesures per afrontar-lo", ha explicat al diari El País Manuel Linares, president de la Fundació iO i investigador principal de l'informe. Segons aquest revela, 141 eren turistes i 238 locals. Tot i que el percentatge d'autòctons és més alt aquestes dades evidencien que la tendència a assumir riscos és més elevada entre els viatgers, tenint en compte que només una petita fracció de la població mundial viatja en un dia determinat. 

Els països que acumulen més morts per fer-se selfies són l’Índia, amb 100, Estats Units (39) i Rússia (33). En aquesta llista conformada per més de 50 estats, Espanya comparteix el sisè lloc amb Austràlia, després d'haver registrat 15 morts. Tot i no estar inclosos a l’estudi, que es publicarà pròximament en la prestigiosa revista científica Journal of Travel Medicine, els autors han identificat els 10 llocs amb més morts. Sense estar ordenats per nombre de casos, aquests són: 

  • Cascades del Niàgara, frontera dels Estats Units i el Canadà
  • Glen Canyon, Estas Units
  • Charco de Burro, Colòmbia
  • Platja de Penha, Brasil
  • Cascada de Mlango, Kènia
  • Els Urals, Rússia
  • Taj Mahal, l’Índia
  • Doodhpathri, l’Índia
  • Illa Nusa Lembongan, Indonèsia
  • Arxipèlag de Langkawi, Malasia

 

Víctimes adolescents 

Per altra banda, les caigudes des de cascades, penya-segats i terrats són, amb molta diferència, la causa que més sovint acaba convertint la foto perfecta per penjar a Instagram en una tragèdia: han mort 216 persones per aquest motiu. També destaquen els accidents amb mitjans de transports, els ofegaments, les armes de foc, les electrocucions i les ferides fetes per animals salvatges. Aquesta és una pandèmia que afecta espacialment als joves, ja que els accidents es donen majoritàriament, en un 78% dels casos, entre adolescents i joves en la vintena. De fet, la mitjana d'edat dels morts és de 24,4 anys. A més, afecta principalment als homes, en dos de cada tres casos. 

Tot i que es tracta de l'estudi més extens sobre aquesta problemàtica, els seus autors reconeixen que no és del tot complet: les seves limitacions provoquen que només es reculli la part més visible del problema. Les dades han estat recopilades en una eina d'intel·ligència epidemiològica, anomenada Heimdllr-Project, que rastreja totes les informacions referents sobre aquests successos en sis dels idiomes més emprats arreu del planeta: anglès, espanyol, francès, alemany, portuguès i italià. Per tant, no inclou les notícies publicades en altres llengües ni tampoc els incidents greus, però no letals que tenen lloc. 

Zones lliures de selfies

Diferents casos de persones que han mort per fer-se fotos s'han fet virals. A l'estat, es va fer especialment conegut el cas d'una turista ucraïnesa que va morir després de precipitar-se des d'un edifici de 30 metres d'alçada a Bendiorm. Arran d'aquest cas, l'ajuntament del municipi ha començat a afrontar el fenomen: "S'ha fet més evident després del que ha passat aquest estiu, però hi estem treballant", expliquen des del consistori a El País.

Concretament, la policia vigila els punts més sensibles i intervenen davant qualsevol mena de risc. Segons el portaveu de l'ajuntament es vol incloure el tema a les xerrades dels agents a les escoles per fer pedagogia del problema i la necessitat d'evitar aquestes conductes. Per altra banda, a l'Índia, el país dels records, hi ha algunes zones delimitades com a "lliures de selfies". 

Imatge compartida a Instagram pel perfil @viki_odintcova