La nova consellera d’Educació del Govern, Anna Simó, ha defensat els “canvis en positius” introduïts per Josep Gonzàlez-Cambray i ha assegurat que “han vingut per quedar-se”, de forma que es mantindrà el nou i polèmic calendari escolar que implica avançar l'inici del curs el quart dia laborable del mes de setembre a escoles i instituts. Sobre aquesta data de l’inici de curs, Simó ha remarcat que les famílies hi estan d’acord, i ha subratllat que la mesura s’ha millorat després de fer una auditoria externa i escoltar el Consell Escolar, tot recordant que els centres tenen ja a finals de juny les plantilles estructurals del curs següent.

Pel que fa a la manca de professors substituts, la conselleria estudia un complement salarial i l’opció d’ampliar la jornada lectiva com s’ha fet a l’FP. Simó ha reivindicat la reducció de ràtios, la introducció de nous mesures i la gratuïtat de les escoles bressol al curs I2, però ha reconegut que els últims mesos han estat "molt intensos i amb molts canvis tots alhora", amb un procés d’estabilització i també un canvi de currículum. Quant a la convocatòria d'oposicions per estabilitzar substituts i interins, la consellera ha remarcat que el Govern “s’ha de cenyir al que marca la llei i el decret espanyols”. "El sistema educatiu necessita docents, n'han entrat molts i n'entraran més" però "el marge que dona el ministeri a les oposicions és el que és", ha afegit Anna Simó. “No puc fer res més fora del marc legal que tinc”, ha assegurat.

Cercar el consens amb el Consell Escolar

La comunitat educativa ha criticat en nombroses ocasions al seu predecessor al càrrec, Josep Cambray, per prendre decisions contràries al parer del Consell Escolar de Catalunya (CEC) o sense negociar-lo amb l'entitat. En conseqüència, Simó ha assegurat aquest dimecres en una entrevista als Matins de TV3 que es marca l’objectiu de consensuar les grans decisions educatives amb el Consell Escolar, organisme del qual va ser presidenta. La consellera ha apel·lat al paper de l'òrgan, on està representada tota la comunitat educativa, i ha dit que "si em deixen" la seva intenció és "consensuar amb el CEC totes les mesures que hi hagi que prendre”, en resposta a la pregunta de si preveu que els docents hagin d'acudir al mes de juliol als centres educatius, com pretenia el conseller anterior i que de moment no s'aplicarà fins a l'any 2025.

Incentius contra la manca de substituts

Pel que fa a la manca de professors substituts, Simó ha explicat que ha encarregat que s’estudiï si no es pot imitar el model que s’ha fet amb els professors d’informàtica a l’FP en el cas de les quatre especialitats amb més mancances, que són matemàtiques, física, català i anglès. A més d’intentar retenir el talent, ha plantejat un complement retributiu i permís per poder ampliar la jornada lectiva. Es tracta d’una proposta, però, que està en estudi.

Es manté el calendari escolar avançat de Cambray

Sobre un dels principals punts de conflicte amb els sindicats, l’avançament de l’inici de curs, Simó ha remarcat que l’ordre de calendari és de fa mesos, i que es va modificar després d’escoltar el Consell Escolar, on la part de les famílies, ha dit, estaven “absolutament d’acord”. Simó ha recordat que els centres tindran a final d’aquest mes les plantilles estructurals que tindran el proper curs, de forma que podran començar a planificar ja. “Hi ha hagut vegades en el passat que fins al setembre no sabies qui tindries al centre”, ha argumentat.

Negociació amb els sindicats

Pel que fa als sindicats, ha explicat que després del ple monogràfic sobre educació que tindrà lloc la propera setmana, ja té marcades trobades amb tots. “El que vull és escoltar”, ha dit Simó, que ha apuntat que no es pot dir que no hi hagués diàleg en l’anterior etapa. “27 trobades de la mesa sectorial i 90 hores de negociació”, ha resumit.

També ha volgut alertar que el pressupost del departament “no és infinit”, en resposta a les peticions que fan els sindicats per revertir les retallades. “Estic escoltant molt, estic recollint els recursos de què disposo i a partir d’aquí, un cop escoltats prendre decisions”, ha assenyalat.

Sisena hora, calor a les aules i mantenir l’I2 abans de passar a l’I1 gratuït

En preguntar-li per quan s’aplicarà la gratuïtat de l’I1, l'escolarització gratuïta en les escoles bressol públiques, la consellera ha explicat que això no només depèn del departament, i ha indicat que vol trobar-se amb el món local per avaluar-ho. En aquest sentit, ha explicat que ha rebut moltes demandes d’ajuntaments que aposten per mantenir només el curs de l’I2 abans de fer un altre pas.

També s’ha mostrat partidària de deixar les coses com estan pel que fa a la sisena hora. Ha recordat que va ser una de les grans defensores de la mesura, però ha defensat que primer cal analitzar el que hi ha i avaluar els resultats que ha donat.

Sobre la calor a les aules, la consellera ha indicat que el pla del departament amb un aparell d’aire condicionat per centre “parteix de la base que no es pot fer tot i tot alhora”. El mantindrà “amb la voluntat de poder incrementar-lo de la mà de l’administració local”.

Simó ha aprofitat també per augurar que els tribunals poden tenir la “temptació” d’entrar en campanya, i ha apuntat que potser es pronunciaran sobre els percentatges de llengües abans de les eleccions del 23 de juliol. Ella, per si de cas, ja ha encarregat que es dibuixin els diferents escenaris.