El presumpte cervell dels atemptats de Catalunya, l'imam Abdelbaki es Satty, va ser declarat el 2003 culpable d'intentar introduir a Espanya de manera il·legal un ciutadà que viatjava amb un passaport falsificat, fet que va comportar una pena de mig any de presó.

La sentència conclou que l'imam mort en l'explosió de la casa d'Alcanar va ser responsable d'un delicte contra els drets dels ciutadans estrangers i el va condemnar a una multa de 1.080 euros, d'acord amb la petició del Ministeri Fiscal.

El presumpte adoctrinador de la cèl·lula gihadista no comptava amb antecedents en el moment dels fets, que van tenir lloc al port de Ceuta a finals de novembre del 2002.

Es Satty viatjava amb un vehicle Ford Scorpio propietat d'una altra persona aliena al procés, quan funcionaris de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat el van sorprendre intentant introduir un immigrant de la seva mateixa nacionalitat -marroquí- de camí a Algesires.

Aquesta sentència condemnatòria se suma a la dictada pel mateix Jutjat Penal número 2 de Ceuta del 2011, en la qual se'l va condemnar a quatre anys de presó per viatjar amb 121 quilos d'haixix a l'interior del seu vehicle.

L'imam de Ripoll va ser sorprès el dia d'Any Nou del 2010 també al port de Ceuta quan viatjava, procedent del Marroc acompanyat de tres germans marroquins amb residència a Cambrils que van resultar absolts.

No va recórrer cap condemna

En una primera declaració davant del jutge d'instrucció, va dir que va portar la droga sota amenaces, que el van enviar al Marroc a buscar-la i que si no ho feia el matarien a ell i a la seva família.

Tanmateix, en el judici va atribuir tot aquest testimoni a una mala traducció de l'intèrpret i va confessar que ell portava la droga. Malgrat resultar condemnatòries, el presumpte cervell de la cèl·lula gihadista no va recórrer cap de les dues resolucions.

El titular del Jutjat del Contenciós-Administratiu número 2 de Castelló que va revocar el 2015 una ordre d'extradició en entendre que existia arrelament a Espanya per part de l'imam de Ripoll, va eludir en la seva sentència aquesta condemna de mig any de presó per intentar introduir un compatriota de manera il·legal mentre intentava accedir a un transbordador amb destí Algesires.