Nou tall a l'R3 de Rodalies per una altra catenària trencada, ara entre Planoles i Alp — pocs dies després que un tren de la mateixa línia quedés atrapat entre Torelló i Manlleu per una avaria en el subministrament elèctric. "Per tall de tensió per trencament de catenària entre la Molina i Planoles, s'està gestionant servei alternatiu per carretera entre Puigcerdà i Ribes de Freser", ha informat en un primer moment Rodalies (a les 5.36 hores d'aquest dissabte). Després s'ha detallat que la incidència ha tingut lloc entre Urtx-Alp (Baixa Cerdanya) i Planoles (Ripollès).

El trencament de la catenària ha afectat el servei de trens entre Puigcerdà i Ribes de Freser, amb la circulació de trens tallada entre Urtx-Alp i Planoles durant gairebé tres hores. Ha sigut cap a les 8.30 hores quan la circulació entre ambdues estacions s'ha restablert parcialment, amb demores que poden arribar als 60 minuts a l'R3. "Normalització progressiva", ha informat Rodalies.

Un tren atrapat entre Torelló i Manlleu

Va ser aquest dimarts quan un tren de l'R3 va quedar atrapat entre Torelló i Manlleu amb un centenar de passatgers, motiu pel qual va ser necessària l'assistència de quatre dotacions de Bombers per abandonar els vagons amb seguretat. Què va passar? Una suposada avaria en el subministrament elèctric de la catenària, que Adif va atribuir a una "tempesta elèctrica" que va afectar la catenària. El tren es va aturar a uns 500 metres de l'estació de Torelló, mentre que un segon comboi amb una seixantena de passatgers més va aconseguir a la terminal — de manera que no va ser necessària la intervenció dels Bombers.

Pel que fa a la "tempesta elèctrica" que adduïa Adif, la realitat és que Protecció Civil ja va activar la prealerta Inuncat dimarts al matí per les prediccions de pluges intenses per a la tarda a gran part del territori —especialment a la Catalunya Central i Ponent. La tempesta va caure sobre Osona, però sobretot sobre Vic. Des de les 17.45 hores, els Bombers van rebre una trentena d'avisos per petites inundacions, acumulació d'aigua als carrers i algunes branques caigudes. En aquell moment no constaven ferits.

 

Imatge principal: estació ferroviària de Planoles (Ripollès), en la línia Ripoll-Puigcerdà on circulen trens de l'R3 / Wikimedia Commons