Tancar files al voltant de català i que cadascú se'l faci seu en tots els àmbits de la vida. És la premissa amb la qual Òmnium Cultural va presentar a finals de setembre la campanya 'El Català És Teu', que contempla la creació de continguts audiovisuals, un banc de veus o reformular les parelles lingüístiques. Aquesta última cosa ja està posada en marxa des d'aquest dimecres amb el nom 'Tàndem Cultural', un projecte d'Òmnium que neix amb l'objectiu de crear 500 noves parelles abans de 2022

L'objectiu d'aquesta nova modalitat de parelles lingüístiques té per objectiu fomentar la llengua catalana a través de la cultura i la cohesió social, generant espais de trobada culturals entre persones catalanoparlants i nouvingudes que volen aprendre i practicar la llengua en el marc d'una activitat cultural.

La iniciativa compta també amb la col·laboració del Voluntariat per la Llengua, el Consorci per a la Normalització Lingüística i l'entitat d'inclusió social Apropa Cultura, i preveu que les 500 noves parelles lingüístiques es puguin beneficiar de més de 100 activitats culturals gratuïtes arreu del territori, com concerts d'Oques Grasses, Maria del Mar Bonet, espectacles de màgia del Mag Lari, obres de teatre o cinema.

El president de l'entitat, Jordi Cuixart, ha remarcat en una nota de premsa que cal salvaguardar el català "davant d'aquells que voldrien que la llengua fos minoritària i uniforme", i ha apuntat que la llengua catalana és un element de cohesió i autoestima col·lectiva: "Un consens de país que ens defineix i vertebra com a poble, i un símbol de resistència, però també de futur".

Així mateix, Cuixart ha destacat la importància de les parelles lingüístiques ressaltant que el català ha de seguir sent una llengua inclusiva i d'acollida: "Quan diem que volem ser més, això també ha de suposar que no permetrem que s'exclogui ningú per motius de llengua".

Inscripcions fins al 17 d'octubre

El projecte és obert a tota la ciutadania i les inscripcions s'han posat en marxa aquest dimecres: s'hi poden apuntar fins al 17 d'octubre tant persones que volen aprendre el català com catalanoparlants que vulguin ajudar a ensenyar la llengua. A partir d'aquesta inscripció, l'emparellament es realitzarà de manera automàtica. Les persones que hagin sol·licitat participar rebran un correu electrònic on se'ls indicarà amb qui formaran el tàndem, i se les emplaçarà a trobar-se una hora abans de l'esdeveniment al qual assisteixin per establir una conversa en català.

A continuació, podran recollir les entrades de l’activitat cultural, que els serà gratuïta, i una vegada hagi finalitzat l’esdeveniment podran fer una breu valoració de la trobada, amb la possibilitat de reprendre el mateix tàndem per a properes activitats culturals.