Una fàbrica de continguts audiovisuals, un banc de veus o reformular les parelles lingüístiques. Aquestes són algunes de les iniciatives que ha presentat aquest dimarts Òmnium Cultural per contraatacar les ofensives contra la llengua catalana.

El president de l'entitat, Jordi Cuixart, ha estat un dels encarregats de presentar la campanya des de la Filmoteca de Catalunya que porta per lema 'El Català És Teu', on ha cridat a tancar files al voltant del català i que cadascú se'l faci seu en tots els àmbits de la vida, i en especial entre els joves i les persones nouvingudes.

 

Cuixart ha anunciat que Òmnium engega una triple línia d'actuació per blindar el que assegura que és un dels principals consensos del país, la llengua: "És un element de cohesió i autoestima col·lectiva davant la voluntat uniformitzadora d'un Estat que ha renunciat a la seva diversitat cultural i lingüística".

Cuixart ha anunciat que es faran unes jornades inspirades en els grans Congressos Internacionals de Llengua celebrats el 1906 i el 1986 amb experts i lingüistes. Així mateix, ha assegurat que Òmnium vol seguir sent un agent de pressió contra els embats que pateix el català, tant per part de la justícia com dels governs. I en aquest sentit ha anunciat que en les properes setmanes s'organitzarà un gran acte de rebuig a la llei d'audiovisual que no protegeix el català

Més continguts audiovisuals i més cinema

En l'àmbit de la cohesió Òmnium impulsarà el projecte 'Tàndem Cultural', que vol renovar el concepte de parelles lingüístiques, posant en contacte catalanoparlants i persones nouvingudes, i fent èmfasi també en el fet hi hagi un intercanvi cultural més enllà de l'aprenentatge de la llengua. 

En l'àmbit de l'audiovisual, la proposta d'Òmnium és crear una gran fàbrica de continguts audiovisuals amb l'objectiu que el català sigui també llengua d'oci. Cuixart ha explicat que en les properes setmanes es donaran més detalls d'aquesta iniciativa, però ha apuntat que el repte serà generar continguts en llengua catalana que siguin de qualitat. 

Acto de presentación de la campaña 'El Català És Teu' de Òmnium Cultural - ACN

El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, a l'acte de presentació de la campanya 'El Català És Teu' - ACN

També s'impulsarà un gran banc de veus creat principalment a partir dels socis d'Òmnium. L'objectiu és aglutinar al màxim les variants dialectals i fer un banc potent per posar a disposició de les grans companyies i així garantir que els catalanoparlants poden comunicar-se amb els aparells electrònics en la seva llengua. 

En l'àmbit dels infants, es duplicarà la presència del cinema infantil en català projectant fins i tot a les seus d'Òmnium i també s'està treballant una iniciativa en l'àmbit esportiu amb un acord amb l'UFEC.

Feina d'anys enrere

En la presentació de la campanya també ha participat la vicepresidenta d'Òmnium, Clàudia Pujol, que ha recordat que una de les prioritats d'Òmnium ha estat sempre la defensa de la llengua catalana, fins i tot des de la clandestinitat en plena dictadura franquista. Òmnium no vol que la llengua catalana retrocedeixi, sinó que avanci, i per això en els últims anys ha destinat prop de la meitat del seu pressupost a projectes lingüístics i culturals.

De fet sobre fer avançar el català parla l'spot de campanya que ha difós l'entitat, que té per protagonista els dofins com a símbol de la llengua catalana i explicant que només continuarà viva si es belluga.

Retrocés del català

També ha intervingut la sociolingüista Marina Massaguer, que ha recordat que l'estat del català en l'actualitat és preocupant. Ha concretat que quan es van començar les polítiques de normalització hi havia un 50% de persones que utilitzaven el català de manera habitual, però que actualment la xifra ronda el 30% de parlants inicials i un 36% de parlants habituals.

"Per garantir un bon futur de la llengua s'han de sumar més persones que s'incorporin al català", ha explicat Massaguer, que també ha detallat que moltes persones que voldrien aprendre el català no tenen accés sobretot en l'àmbit informal. I d'aquí la importància de fomentar-lo en l'àmbit de l'oci i el consum audiovisual. 

"Cal trencar aquest cercle de minorització", ha afirmat, i garantir tots els drets dels catalanoparlants, especialment els d'infants i joves, que són els que "tenen la capacitat de transformar la realitat lingüística del futur", ha afegit. 

Imatge principal: El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart / ACN