El con principal del volcà de la Palma s'ha ensorrat i ha provocat nous desbordaments de lava, així com més despreniments que han generat corrents d'aire. El trencament s'ha produït després d'un col·lapse parcial patit aquest dilluns al matí que ja havia deixat exposada una gran font de lava, segons l'Instituto Volcanológico de Canarias (Involcan). "Estem en el moment de més activitat", ha informat el portaveu d'Involcan, David Calvo.

 

 

50.000 tones de diòxid de sofre

En declaracions a Efe, Calvo ha manifestat que l'emissió de gasos és "un disbarat", ja que s'ha arribat a les 50.000 tones de diòxid de sofre, i el volcà emet més lava des del cap de setmana passat, quan s'han obert dues fissures en un lateral del con i una nova boca.

Ha reiterat que els gasos marquen la tendència del que pot passar en les pròximes hores, per la qual cosa no creu que hi hagi un canvi notable.

Calvo ha explicat que una de les boques del volcà "tira" cap al sud, per zones per les quals no havia passat anteriorment, com el barri d'El Corazoncillo i el cementiri de Las Manchas, al municipi de Los Llanos de Aridane.

El portaveu d'Involcan ha assenyalat que ara caldrà veure cap a on tiren les colades, si ho fan de nou cap als barris de Todoque i La Laguna, si n'omplen d'altres o si es dirigeixen cap a un altre lloc.

També ha relatat que algunes colades s'han eixamplat tant que elles mateixes han delimitat un perímetre "brutal", de fins a 3 quilòmetres, que fan "una mica de zona de seguretat".

Sis setmanes en erupció

El volcà de La Palma entra en la seva sisena setmana en erupció amb nous fronts de lava i una activitat que, lluny de cessar, s'intensifica, la qual cosa fa que augmenti la sismicitat intermèdia i profunda, mentre millora la qualitat de l'aire a Los Llanos de Aridane, El Paso i Tazacorte.

Mentrestant, la resta de colades "mantenen la càrrega de lava amb una aportació de flux que discorre per tubs làvics que alimenten, tant la colada primigènia (delta), com dues de les situades al nord, una, la pròxima a la muntanya de Todoque i l'altra, a La Laguna", afegeix l'informe.

Pel que fa a les dades de superfície afectada per la lava, ahir diumenge va augmentar fins a assolir les 852,27 hectàrees, arran del "vessament làvic del sud i els buits que s'han omplert a les zones intermèdies", si bé l'amplada màxima entre els punts extrems de les colades es manté en 2.900 metres.

 

Foto principal: La font de lava que surt del volcà de La Palma / EFE