La intel·ligència dels Estats Units assegura que no li consta cap comunicació entre el National Counterterrorism Center (NCTC) nord-americà i els Mossos, ni tampoc amb el CITCO, el Centro de Inteligencia contra el Terrorismo y el Crimen Organizado. La NCTC és l'organisme que coordina les agències d'intel·ligència nord-americanes, entre els quals hi ha la CIA, i que suposadament va informar la policia catalana sobre un possible atemptat terrorista a la Rambla durant l'estiu, segons va publicar El Periódico.

Així es desprèn d'una carta enviada per l'Oficina Nacional d'Intel·ligència nord-americana a petició d'un usuari, amb el que ha pogut parlar El Nacional

La carta ve arran d'un requeriment fet a principis de setembre per un treballador d'una escola catalana, que prefereix mantenir l'anonimat, atenint-se a la llei de Freedom Of Information Act (FOIA). La FOIA és una llei federal que permet la divulgació total o parcial d'informació i documents no publicats prèviament i controlats pel govern dels Estats Units. A l'empara d'aquesta llei, qualsevol ciutadà pot demanar que se li faciliti l'accés a documentació oficial. 

D'acord amb aquest procediment, el ciutadà va demanar als EUA si hi havia hagut alguna comunicació entre la NCTC i la policia catalana el 25 de maig i amb el CITCO el 21 d'agost, els dies en què suposadament s'haurien produït aquestes comunicacions. La CIA, però, assegura que no els consta cap document sobre aquesta possible comunicació.

En el correu electrònic enviat per fer el requeriment, i al qual ha tingut accés aquest diari, s'explicava que arran dels atacs terroristes del 17 d'agost, alguns mitjans havien publicat que el NCTC havia informat els Mossos, el dia 25 de maig, sobre un possible atemptat a la Rambla durant l'estiu.

La polèmica arran de la suposada comunicació entre la CIA i els Mossos va sortir publicada al diari El Periódico just el mateix dia de l'atemptat. Segons aquest diari, la NCTC va enviar un avís als Mossos sobre un possible atemptat a la Rambla de Barcelona durant l'estiu. A més, la carta també nega la comunicació entre el CITCO i l'agència nord-americana del 21 d'agost, i que va publicar el mateix mitjà, on es demanava que els reenviés la nota del 25 de maig.

La nota publicada per El Periódico ja va generar molts dubtes. A més, els Mossos van negar haver rebut cap avís d'aquesta agència d'intel·ligència. 

El requeriment va ser enviat el passat l'1 de setembre per email. El dia 5 de setembre l'agència va demanar a aquest ciutadà que els donés una adreça postal, que finalment ha arribat ara a Catalunya. La carta encara pot ser apel·lada.

 

El delegat del Govern a París, Martí Anglada, ha deixat clar que la reacció de El Periódico servirà per decidir si aquest mitjà "és un diari o un pamflet".