Un dels fenòmens meteorològics més imprevisibles, causant de la immensa majoria de maldecaps de la pagesia, deixarà de ser-ho a partir de l’any vinent. El Servei Meteorològic de Catalunya està provant un sistema que permetrà predir amb precisió on cauran les pedregades i quina serà la seva intensitat tan sols mitja hora abans que passin.

Bones notícies, doncs, pels pagesos catalans, que veuen com augmentarà considerablement el seu marge de maniobra per tal d’evitar destrosses en les seves collites i esquivar així grans pèrdues econòmiques. Un dels seus màxims temors, que ha portat a molts a invertir en xarxes i contractar assegurances contra aquest fenomen, es podrà controlar amb major facilitat. El nou sistema, anomenat Lighting Jump, estarà operatiu l’any que ve.

Ara bé, els meteoròlegs que estan treballant en l’avanç adverteixen que la seva funció serà exclusivament predictiva, és a dir, que no impedirà els danys a l’agricultura, però aportarà informació vital als pagesos sobre la força i potència de les pedregades per tal que aquests tinguin més temps per a poder reaccionar.

El sistema es basarà en l’estudi de les descàrregues elèctriques de les tempestes que s’estiguin produint i en l’anàlisi del seu creixement zonal. En funció d’aquestes dades, mostrarà punts vermells per indicar on està creixent l’activitat elèctrica.

Altrament, el Lighting Jump facilitarà l’entesa entre pagesos i asseguradores, ja que permetrà mesurar amb més exactitud les pèrdues econòmiques provocades per aquest tipus de tempestes, que, segons apunten els meteoròlegs, seran cada vegada més intenses per culpa del canvi climàtic