Neus Pujal Sánchez ha assumit el càrrec de fiscal en cap de Barcelona, en un acte presidit pel fiscal general de l’Estat, Álvaro García Ortiz, i el fiscal superior de Catalunya, Francisco Bañeres (que ha renovat el càrrec cinc anys més), aquest dimarts al Palau de Justícia. Pujal -de la Unió Progressista de Fiscals (UPF), amb 32 anys a la carrera fiscal i els darrers 14 anys, fiscal en cap de l’àrea de Sabadell- ha fet un discurs ple de reptes, i entre els seus eixos del mandat ha citat “la transparència, la legalitat, i la confiança institucional”. També ha assegurat que els fiscals són "funcionaris públics", i que cal "defensar als més vulnerables".

La fiscal en cap de Barcelona només ha usat el català quan s’ha dirigit al Departament de Justícia, amb un missatge clar: “Mà estesa amb el departament. Catalunya ha estat pionera en inversió en justícia, però ara s’ha quedat enrere.” I ha “exigit més recursos”, tant per ampliar la plantilla de fiscals, en són 178 a Barcelona, com de funcionaris i recursos materials, mesures que depenen tant del Ministeri de Justícia com del departament, que encapçala Gemma Ubasart.

Neus Pujal, jura el càrrec com a fiscal en cap de Barcelona. Palau de Justícia. Foto: Pau Venteo
Neus Pujal, jura el càrrec com a fiscal en cap de Barcelona, a la capella dels Passos Perduts del Palau de Justícia. / Foto: Pau Venteo

Aplicació justa de la llei

 L'exifscal Anticorrupció Carlos Jiménez Villarejo i la fiscal Esmeralda Castillo han estat els padrins de la nova fiscal de Barcelona. Neus Pujal ha trufat el seu discurs de cites de personalitats, com Sèneca, Nelson Mandela i Martin Luther King, per evidenciar la seva aposta en la defensa dels drets humans. També ha tingut agraïments per “mestres” a la Fiscalia, com  l'exfiscal José María Mena, també present a l’acte; de la que va ser fiscal superior de Catalunya, Teresa Compte, i també de Martín Rodríguez Sol, que quan era fiscal en cap de Barcelona, la va animar a assumir la fiscalia de Sabadell. “El procés penal mai és una finalitat en si mateix”, ha afirmat Pujal, citant a l’actual fiscal general de l’Estat, i també ha apostat per una aplicació justa de les penes i ha citat com a exemple les juristes Concepción Arenal i Clara Campoamor, i que el seu referent és la magistrada nord-americana Ruth Ginsburg.

FOTO MENA
L'exfiscal José Mena amb el fiscal general, Álvaro García Ortiz.  / Foto: Pau Venteo

Barcelona, fiscalia pionera

En el seu discurs, Neus Pujal ha reivindicat la tasca dels fiscals de Barcelona i ha recordat que és “una fiscalia pionera”, com la creació del servei de Delictes d’Odi i Discriminació, que ha encapçalat Miguel Ángel Aguilar, que ara es postula per ocupar la nova fiscalia de sala de delictes d’Odi, a Madrid.

En aquest sentit, el fiscal general de l’Estat ha compartit que “la Fiscalia de Barcelona és un referent” i ha destacat el discurs de Pujal: “Ha estat un discurs motivador. Els fiscals som funcionaris públics i resolutors de conflictes. Cal recordar-ho.” En la seva intervenció final, gens encotillada, García Ortiz s'ha dirigit als dos fills de Neus Pujal: "Heu d'estar orgullosos de la vostra mare."

 

 

En la foto principal, Neus Pujal, amb el fiscal superior de Catalunya, Francisco Bañeres, i el fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, aquest dimecres. / Foto: Pau Venteo