endesa cop25

La cimera del clima de Madrid, la COP25, esgota encara les negociacions per tractar d'aconseguir un acord assumible per totes les parts i que aposti per la necessitat d'incrementar l'ambició climàtica per poder complir l'Acord de París i evitar que la temperatura del planeta creixi aquest segle per sobre d'1,5 graus.

Els negociadors de les delegacions oficials treballen des d'ahir per provar de consensuar aquest acord, després que els esborranys plantejats per la presidència xilena d'aquesta conferència (COP25) fossin rebutjat per un elevat nombre de països i criticat per observadors i organitzacions no governamentals.

La cimera va començar el passat dia 2 amb la presència a Madrid de més de cinquanta caps d'Estat i de Govern i responsables de nombrosos organismes i institucions internacionals, i estava previst que s'hagués clausurat divendres passat.

Però les reunions s'han succeït durant el cap de setmana i s'han intensificat durant aquesta matinada per provar de salvar les principals diferències, després que la Presidència xilena de la COP25 demanés la ministra espanyola per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, que liderés aquesta mediació en alguns dels assumptes més difícils.

Els principals esculls que impedeixen l'acord se centren en l'ambició climàtica, ja que molts països, liderats per la UE, incideixen en la importància que tots els Estats que s'han afegit a l'Acord de París revisin a l'alça el proper any els seus compromisos per reduir les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle (les anomenades Contribucions Nacionals Determinades).

També distancia molt les parts la regulació dels mercats de carboni (l'article 6 de l'Acord de París) i la seva ordenació en un sistema únic i transparent que ordeni el comerç de drets d'emissió de diòxid de carboni a tot el món.

Els problemes relacionats amb els mercats de carboni es refereixen a la doble comptabilitat que alguns països volen evitar i a la transició dels romanents de drets d'emissions que alguns Estats conserven del Protocol de Kyoto i que pretenen mantenir en la transició a l'Acord de París.

La sessió plenària de clausura durant els últims dos dies ha estat successivament ajornada per la falta d'un acord per sotmetre a aprovació. Finalment, ha començat a celebrar-se aquest diumenge passades les 9:00, hora local.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat