Una vegada s’ha pres la decisió de participar en la vaga feminista d'aquest 8-M, poden sorgir una sèrie de dubtes. He d’avisar al meu cap si vull fer vaga? Per què és important el 8-M? Què passa si formo part dels serveis mínims? Com puc calcular el que se’m descomptarà del sou?

“L’empresa pot preguntar si voldràs fer vaga o no, però tu no tens obligació de respondre ni has de tenir conseqüències negatives per no fer-ho. Forma part del teu dret a la intimitat”. Així ho explica la professora de dret del treball i de la seguretat social de la Universitat de Barcelona (UB) Pepa Burriel.

Si formes part dels serveis mínims de l’empresa, la cosa canvia. Aleshores, no es pot fer vaga. “Els serveis mínims estan establerts per aquells serveis que són bàsics per  la comunitat, que ajuden a satisfer drets vitals d’altres persones”, i afegeix que “estàs obligada a complir amb els serveis mínims”.

Com afecta la vaga a la nòmina?

Una altra de les preocupacions que es poden tenir en cas de secundar la vaga és en relació al salari. Com es pot veure afectada la nòmina? “Saber quan ens descomptaran no consisteix en fer la divisió dels dies de feina. No hi ha llei de vaga i per tant tot es resol, que diria jo, a cop de sentència”, detalla Burriel. “Et treuen el salari base, els complements salarials, la part proporcional al descans setmanal i les bonificacions extraordinàries si en tens. Per exemple, les dietes”.

Però la professora de la UB posa especial èmfasi amb el que l’empresa no et pot treure: “Ni la part del descans de vacances ni pagar-te menys durant les vacances, ni treure’t alguns convenis com el d’assistència o de puntualitat”.

“L’empresa pot preguntar si voldràs fer vaga o no, però tu no tens obligació de respondre”

Malgrat tot, calcular exactament els diners que deixaràs de cobrar per un dia de vaga és més complicat del que sembla. “La nòmina bàsica dels treballadors conté els conceptes diferenciats. Tens el salari base i l’has de dividir entre 30. Després tindràs els complements. Tots els complements que siguin, per exemple, de perillositat, toxicitat, incentius... això també s’ha de dividir entre 30 per obtenir la part proporcional”.

“Les aturades han sorgit per evitar les conseqüències negatives per al treballador, perquè no perdi un dia sencer de sou. És una manera de visibilitzar amb conseqüències menors. No tothom es pot permetre perdre un dia de salari”. I matisa: “Imagina’t que cobres 800 euros que és el cas de moltes persones ara mateix. O si treballes a mitja jornada amb 400 euros... no et pots permetre perdre 40 euros”.

És necessària aquesta vaga feminista?

Sovint se senten comentaris com “la igualtat ja existeix”, “no conec cap dona que cobri menys que un home” o bé un “ja us tractem com a iguals”. Però què hi ha de cert en això? És necessària doncs aquesta vaga? “Més que necessària és urgent”, explica la professora de filosofia del dret de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) Rocío Medina.  “S’han de revalidar i abordar totes les dificultats que es van començar a plantejar l’any passat”.

Preguntada per l’auge de Vox i per la visió d’aquesta formació vers el feminisme, Medina recorda que “fa unes setmanes Abascal estava demanant el vot contra l’independentisme i el feminisme”. “La nostra tasca és veure com podem rearticular això. Com es criminalitza el feminisme i l’independentisme i veure quina és l’estratègia que hi ha darrere”, comenta. I afegeix: “Arrimadas parlava aquest cap de setmana del feminisme liberal. No crec que en tingui gaire coneixement”.

“L’esquerra està en una posició defensiva”

“Penso que l’esquerra no acaba d’entendre això i està en una posició defensiva. Qui marca l’agenda política d’aquest país és Vox. Tant en xarxes socials com a nivell polític. Així, tots diuen ximpleries. Però alerta, són estratègies polítiques”. I ressalta que “deixen el feminisme com un nou enemic a combatre i això és greu”. “No crec que tinguin més formació però tenen nivells de comunicació política que saben com articular un discurs que aglutini l’odi a la dona”.