La NASA ha creat un departament per estudiar els ovnis o Fenòmens Aeris No Identificats (UAP, en anglès), per tal de trobar sentit a les "anomalies en els cels" que s'observen freqüentment. Així ho ha anunciat aquest dijous en una roda de premsa l'administrador de l'agència, Bill Nelson, que ha afegit que es farà servir la intel·ligència artificial i l'aprenentatge automàtic per buscar aquestes anomalies i habitabilitat —alhora que s'ha presentat un informe sobre com millorar la identificació dels ovnis.

Nelson ha rebutjat anunciar qui estarà a càrrec del nou departament, de la mateixa manera que ha negat que l'executiu nord-americà estigui sent poc transparent amb els fenòmens que es troben i que no es poden identificar. De fet, ha insistit que no s'ha trobat "cap evidència que els ovnis tinguin un origen extraterrestre". "Avui hi ha molta preocupació que existeixin documents classificats i que el govern nord-americà no estigui sent obert. Bé, nosaltres som el govern nord-americà i estem oberts i ho estarem sobre això", ha remarcat. Tanmateix, ha reconegut que no pot posar la mà al foc per altres departaments governamentals que estiguin involucrats en l'anàlisi d'ovnis.

Els ovnis, des d'un punt de vista científic

Va ser el passat juliol quan un subcomitè del Congrés dels Estats Units va demanar al govern que informi de les dades que té sobre objectes voladors no identificats després d'escoltar la declaració d'exmembres de l'exèrcit que van assegurar haver-los vist i que també van dir que les autoritats guarden proves sobre ells. Els integrants d'aquest subcomitè van demanar a l'executiu nord-americà que establís un sistema "transparent i segur" perquè aquests incidents puguin ser reportats davant les autoritats sense fer malbé la reputació dels testimonis. És per això que ara s'ha creat aquest departament d'estudi d'ovnis.

A la roda de premsa d'aquest dimarts hi havia altres experts que han participat en l'informe, com Dan Evans —qui ha afirmat que entendre els ovnis és vital perquè "brinda l'oportunitat d'ampliar la nostra comprensió del món que ens rodeja" i que a més és necessari per temes de seguretat nacional. "La presència d'ovnis planteja serioses preocupacions sobre la seguretat dels nostres cels i és obligació d'aquesta nació determinar si aquests fenòmens suposen alguna mena de risc potencial per a la seguretat de l'espai aeri", ha comentat. Finalment, ha celebrat que la creació del nou departament serà fonamental per deixar de veure els ovnis com una cosa "sensacionalista" i començar a estudiar-los com a un fenomen purament científic.