Els drogoaddictes s’acosten en comptagotes al número 24 del carrer de Joaquín Costa. La presència policial no ha frenat l’activitat d’aquest narcopís situat al bell mig del barri del Raval i regentat per un grup de paquistanesos. Els dos policies que porten diverses hores patrullant per la porta no han pogut impedir el funcionament normal del punt de venda i els camells no dubten en utilitzar la intimidació a plena llum del dia per evitar que la fotografia que il·lustra aquestes paraules surti publicada.

Només ha passat una setmana des del gran operatiu policial contra els narcopisos de la xarxa dominicana a Ciutat Vella. Amb aquest grup criminal fora de joc, les petites organitzacions que ja funcionen a la zona tenen l’oportunitat d’absorbir la quota de mercat vacant. Segons va explicar aquest dilluns l'intendent Antoni Rodríguez, cap de la Divisió d’Investigació Criminal dels Mossos, es calcula que encara hi haurien prop d'una vintena de narcopisos actius.

Paquistanesos

El narcopís de Joaquín Costa va començar a funcionar farà prop d’un any. A diferència de la majoria de punts de venda i consum de drogues regentats per paquistanesos, el perfil de clients és molt més variat i no es limita a subministrar substàncies estupefaents a ciutadans de la mateixa nacionalitat. El mateix grup de narcotraficants també coordina un altre local al número 20 del mateix carrer, només dues porteries més enllà.

Una de les encarregades de la cafeteria contigua al narcopís assegura que el "moviment escales amunt i avall de drogoaddictes" no ha cessat, malgrat la posada en marxa del dispositiu Ubiq dels Mossos d'Esquadra, que incrementa la presència policial per garantir la seguretat al districte.

Pel número de punts de venda i volum de droga en circulació, els narcos paquistanesos eren el potencial gran competidor de la màfia dominicana en la lluita pel control del narcotràfic a la zona. Segons fonts policials, la relació entre les dues bandes no era especialment problemàtica degut a un pacte de no-agressió per interessos comercials mutus: el grup paquistanès subministrava substàncies estupefaents en cas d'un excés de demanda i l'organització dominicana permetia als narcotraficants continuar amb la seva activitat, orientada principalment a clients de la mateixa nacionalitat.

Karaoke

Els veïns del número 8 del carrer de Cardona al barri del Raval són l'exemple que la convivència entre narcotraficants i inquilins és possible. A la segona planta de l'immoble s'hi van instal·lar farà uns mesos un grup de filipins que van convertir el pis en un punt de venda i consum de substàncies estupefaents. Els clients d'aquest narcopís són gairebé en la seva totalitat de la mateixa nacionalitat o coneguts dels venedors i el tràfic de drogues es realitza de manera força discreta. "Sempre saluden i procuren no molestar", assegura una de les veïnes, qui prefereix amagar la seva identitat.

L'única queixa del veïnat és pel volum de la música. "Quan es reuneixen es posen a fer karaoke. La primera vegada és divertit però algun cop hem hagut de trucar la policia", explica la mateixa veïna, qui afegeix que encara hi ha altres punts de venda de droga actius regentats per filipins.

Famílies

La plataforma Acció Reina Amàlia és una de les entitats que més s'ha implicat en la lluita contra els narcopisos i l'especulació immobiliària al Raval. Aquesta organització neix de l'agrupació de veïns del carrer que posa nom a la plataforma, una de les artèries del barri i l'emplaçament en els últims mesos d'alguns punts de venda i consum.

Al número 12, encara resisteixen un parell de narcotraficants amb unes característiques peculiars. En un dels apartaments d'aquest gran immoble, una família gitana amb fills menors d'edat es dedica a la venda de droga a petita escala. "La policia ha vingut diversos cops i mai els ha trobat al pis", explica un dels veïns -que també prefereix mantenir-se en l'anonimat per por a represàlies- mentre s'encén una cigarreta a la porteria de l'edifici.

Just davant de l'immoble, al número 13, hi vivia fins fa poc una dona que també es dedicava al tràfic de drogues. "Aquesta era més fàcil de detectar perquè els clients la cridaven des del carrer", senyala el veí.