L’operatiu policial contra els narcopisos va desmantellar una organització que havia imposat la seva llei a base de violència a Ciutat Vella. El grup criminal dominicà s’havia fet amb el control de la majoria de punts de venda i consum de droga del Raval, contribuint a un nivell de narcotràfic al barri que no es veia des dels vuitanta.

El nucli dur d'aquesta xarxa era molt jeràrquic i estava integrat per ciutadans dominicans que responien a sobrenoms com “Guadaña, Guiri, Belleza o Franki”. A partir dels dirigents, l'organització va desplegar tota una estructura externa de col·laboradors a diferents nivells (encarregats, dependentsguaitescorreus) que dificultava una actuació policial que tenia com a objectiu escapçar l’organització.

Tàctiques de control

L'afany territorial del grup criminal els va portar a utilitzar tota una sèrie de tàctiques per tal de fer-se amb el control del narcotràfic a la zona. Una de les estratègies empleades consistia en l'apropiació de narcopisos actius. El punt de venda i consum de drogues del número 50 del carrer de Valldonzella n'és un exemple. Aquesta macro narcosala que van segellar els Mossos d'Esquadra el passat 30 d'octubre -després que els veïns alertessin que havia tornat a ser ocupada passades menys de 24 hores del primer desallotjament policial- portava en mans de la màfia dominicana a penes tres mesos.

narcopisos raval

Abans de ser absorbits per l'organització, aquests baixos ja havien funcionat com a punt de venda de droga en dos períodes anteriors. Un petit grup que es dedicava al tràfic de substàncies estupefaents però de manera molt residual ocupava el local quan la xarxa criminal s'interessa per l'espai. 

Després de veure com la policia desmantellava dos dels narcopisos que regentaven al mateix carrer Valldonzella, el grup dominicà es posa en contacte amb els ocupants i aconsegueixen fer-los fora dels baixos. Segons els veïns, els inquilins van rebre una suculenta oferta per abandonar el local de manera immediata.

Violència interna i externa

Segons va explicar aquest dilluns l'intendent Antoni Rodríguez, cap de la Divisió d’Investigació Criminal dels Mossos, la coacció no era l'únic mecanisme que utilitzava el grup criminal desmantellat per consolidar la seva presència territorial. La xarxa dominicana no dubtava en utilitzar la violència no només per tal de sotmetre els adversaris sinó també com a mètode per mantenir la disciplina interna.

Pacte de no-agressió

Malgrat el marcat caràcter violent de l'organització, la relació amb els narcopisos regentats per ciutadans paquistanesos -el seu potencial gran competidor en la lluita pel control del narcotràfic a la zona- no era especialment problemàtica degut probablement als interessos comercials mutus

La màfia dominicana no manejava grans partides de droga al mateix temps, per una qüestió estratègica de cara a possibles registres o escorcolls policials, i es podia donar la situació que hi hagués un excés de demanda. Per aquesta raó, al grup criminal l'interessava mantenir un tracte cordial amb els narcotraficants paquistanesos per tal que aquests poguessin subministrar-los el material en cas de necessitat. 

De la mateixa manera, al grup paquistanès no li interessava entrar en una lluita violenta pel control territorial amb la xarxa dominicana, sempre que pogués mantenir la seva activitat, que està orientada principalment a clients de la mateixa nacionalitat.