El Museu de Lleida podrà publicar les imatges inèdites de l'operatiu policial de l'11 de desembre del 2017 del trasllat de les obres d'art al Monestir de Sixena, captades pel fotògraf Jordi V. Pou i enregistrades en vídeo per la periodista Laia Navarra.

El jutjat d'instrucció 1 d'Osca ha desestimat el recurs de l'advocat de l'Ajuntament de Vilanova de Sixena, Jorge Español, que havia demanat al jutjat que es destruïssin i que no es publiquessin les imatges ja que no existia permís judicial per captar-les. Español ha anunciat que aquesta setmana presentarà un recurs d'empara al Tribunal Constitucional sol·licitant unes mesures cautelars "urgents" per suspendre la resolució del jutjat i prohibir la publicació de les imatges que considera "il·legals".

L'Ajuntament de Vilanova de Sixena va demanar al jutjat d'instrucció 1 d'Osca que ordenés la destrucció de les imatges però la jutgessa va denegar la petició. En una providència amb data 13 de novembre, advertia, però, de la necessitat de preservar la intimitat de policies i personal judicial que van participar al trasllat. Español va presentar recurs tres dies després i ara la jutgessa ha desestimat el recurs.

lleixes buides museu lleida sixena acn

Les lleixes on eren algunes de les obres d'art de Sixena | ACN

La jutgessa es remet a la seva providència inicial en què argumentava que les actuacions judicial són públiques, amb algunes excepcions que estiguin previstes a la llei i que, en aquest cas, no es donen. A més, segons la jutgessa, les imatges es van prendre a l'interior d'un recinte tancat regentat per una de les parts executores (el Museu de Lleida) i per tant l'actuació estaria "plenament legitimada". Tot i això, recorda que la Llei de Seguretat Ciutadana preveu com a infracció greu l'ús no autoritzat d'imatges o dades personals que puguin posar en perill la seguretat dels cossos de seguretat o l'èxit d'una operació policial. És per això que demanava que es prenguin les mesures oportunes i adequades per impedir-ho, pixel·lant la imatge dels agents i personal judicial. 

L'advocat de l'Ajuntament de Sixena, en canvi, considera que és "inconstitucional" que es dugui a terme qualsevol gravació d'actes judicials sense el control del jutge i posa en entredit l'autenticitat de les imatges que es van captar dins el Museu de Lleida. Alerta que "poden ser fàcilment manipulables" ja que el lletrat de l'Administració de Justícia hauria de garantir l'autenticitat de les imatges i això "no ha passat en aquest cas". És per això que recorrerà al Constitucional.

El llibre 'Operació trasllat. Art de Sixena', de Marga del Campo i fotografies de Jordi V. Pou, editat per Pagès Editors es presentarà l'11 de desembre de 2018, quan es compleix un any de l'entrada policial. Seguidament es projectarà el vídeo 11D2017, gravat des de dins per Laia Navarra. Tant les fotografies com el text del llibre intenten explicar l'experiència que van viure les persones que van ser a dins del museu durant les catorze hores que va durar aquesta 'operació trasllat', l'11 de desembre de 2017.