L'assetjament escolar és un tema molt preocupant que està més a l'ordre del dia que mai després del cas del suïcidi de l'adolescent de Sallent el passat 21 de febrer. Des d'aquella tragèdia les alertes per possibles casos d'assetjament escolar s'han multiplicat per tres. Segons dades del Departament d'Educació, que ha fet públiques TV3, la Unitat de Suport a l'Alumnat en Situació de Violència (USAV) havia rebut al gener 127 trucades relacionades amb possibles casos de violència, de les quals 46 feien referència al bullying. En canvi, fins a finals de març la xifra s'ha multiplicat fins a 241 trucades de les quals 125 eren per un possible cas d'assetjament escolar

El Departament d'Educació assegura que aquest augment de trucades demostra que ha augmentat la conscienciació i la sensibilitat davant el bullying a l'escola i recorda que, a partir del curs vinent, tots els centres tindran un professor referent per abordar qualsevol denúncia. Serà un docent amb formació específica, explica l'emissora. La directora general de l'Alumnat, Anna Chillida Fibla, ha considerat que s'ha produït "un canvi de mirada": "Caminem cap a una tolerància zero davant qualsevol situació de violència vers els infants i, sobretot, vers aquelles que es donen en tot l'entorn escolar". 

Chillida considera que, malgrat el terrible cas de Sallent, és bo fer "una lectura positiva" del desencadenament que ha causat; l'increment de trucades. Des de la Direcció General de l'Alumnat del Departament d'Educació es remarca la necessitat d'abordar les situacions de violència amb una mirada social, amb la majoria d'agents implicats, entitats, escoles... i amb un treball en xarxa en l'àmbit municipal. Les escoles, subratlla, no poden fer-ho soles.

La figura del docent de referència

La llei espanyola de protecció a la infància i l'adolescència davant la violència exigeix la figura del coordinador de coeducació, convivència i benestar. Es tracta d'un docent de referència, que ha de ser conegut per tots els alumnes del centre el qual estarà format per atendre situacions d'assetjament escolar i acompanyar la víctima. Aquesta figura haurà d'existir a partir del curs vinent. 

Segons indica la directora general de l'Alumnat, aquest professor "tindrà la tasca de coordinar i ser la primera persona responsable en aquestes situacions". S'encarregarà de la prevenció i l'actuació en tots els possibles casos de violència, i "ho complementarà amb el treball del benestar, perquè aquests casos sempre són multifactorials". Chillida ha afegit que aquest docent també haurà d'estar format en en matèria de coeducació per enfortir la prevenció en un context en què s'han multiplicat les agressions sexuals entre menors. La coeducación fa referència a potenciar la igualtat real d'oportunitats i l'eliminació de qualsevol tipus de discriminació per raó d'orientació sexual o identitat de gènere.

De fet, la Generalitat va obrir expedient a 1.023 menors d'edat de menys de 14 anys i, per tant, inimputables, derivats dels Mossos d'Esquadra o de la fiscalia durant l'any 2022 per possibles delictes. Un 10% d'aquests casos, un centenar, estaven relacionats amb delictes contra la llibertat sexual, com abusos, violacions o la gravació i difusió d'imatges sexuals sense permís de la víctima. A 31 de desembre hi havia 71 expedients oberts per actes greus, segons el Departament de Drets Socials.