Que el consum i tinença de drogues és un fet que malauradament s’ha normalitzat ho demostren el volum d’actes que els cossos policials de Catalunya han aixecat en virtut de l’article 36.16 de la Llei Orgànica 4/2015 de Protecció de la Seguretat Ciutadana (LOPSC), la batejada com a llei mordassa. Des de 2015, quan va entrar en vigor aquesta llei, s’han entrat al Departament d’Interior més de 230.000 actes sobre la infracció d’aquest capítol de la llei, la que preveu sanció pel consum o tinença de drogues o l’abandonament a la via pública dels estris de consum de droga.

D’aquestes, però, només se n’han pogut tramitar dues de cada tres, un 65%. Segons les dades del Departament d’Interior a les quals ha tingut accés ElNacional.cat, des de 2015 s’han tramitat 156.636 expedients de Mossos i policies locals que poden haver acabat en sanció. Les altres, un 35%, han acabat sense poder-se tramitar, és a dir, s’han perdut i no han acabat arribant, en forma de multa, a casa dels presumptes infractors.

marihuana unsplash
Imatge d'una mica de marihuana, en una fotografia d'arxiu.

L’explicació d’aquest fet, però, té una explicació tècnica. Per poder obrir un expedient amb relació a aquest article concret d’aquesta famosa llei es necessita una prova de laboratori que acrediti que la substància intervinguda pels agents policials és considerada droga il·legal. Que sembli o faci olor de marihuana no és suficient, en l'àmbit tècnic, per poder continuar amb la sanció contra la persona que la portava o la consumia pel carrer. Un laboratori ha de confirmar que es tracta de marihuana o un altre tipus de droga. Es dóna el cas, però, que els laboratoris dels Mossos d’Esquadra estan saturats i no es pot aportar la certificació que permet tirar endavant amb l’expedient i, si s’escau, la sanció econòmica.

Més efectius als laboratoris dels Mossos

Per intentar mitigar aquesta saturació, la Direcció General de la Policia (DGP) incorporarà més recursos a la Divisió de la Policia Científica (DPC) de la Comissaria General d’Investigació Criminal (DIC) dels Mossos d’Esquadra amb tres agents més que se sumaran a la plantilla d’agents encarregats de les proves de laboratori per fer front al gran volum d’anàlisis que cada dia es peticionen a aquesta unitat. Amb aquesta suma d’efectius, els Mossos d’Esquadra poder augmentar el percentatge d’actes que acabin en expedients sancionadors.

Més canvis en la tramitació d’expedients

Si bé en el cas de l’article 36.16 de la LOPSC aquest embut està en aquestes proves de laboratori, també és veritat, tal com va explicar el mateix conseller Joan Ignasi Elena al Parlament de Catalunya, que hi ha també alguns expedients que no s’han tramitat durant la pandèmia per la falta de digitalització del procediment per una falta endèmica de personal fruit, segons el titular d’Interior, de les retallades. 

En el nou decret d’estructura que està preparant la Direcció General de la Policia també s’incorporaran més canvis per ser més efectiu en la tramitació de les actes i es traslladarà personal de la Direcció General de la Policia (DGP) de Pere Ferrer a la Direcció General d'Administració de Seguretat (DGAS) de Sónia Andolz per també ajudar a separar encara més el procés d’aixecament d’actes (DGP) de la tramitació dels expedients (DGAS) i aconseguir un procediment més neutre i garantista.