Tothom en parlava, però ningú l’havia vist ni gairebé imaginat real fins avui, 5 de maig. Aquest matí el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, el director general de la Policia, Pere Ferrer, i el comissari en cap dels Mossos, Josep Maria Estela, han signat la constitució de la Fundació Mossos d'Esquadra que començarà a caminar avui mateix. S’ha celebrat la primera reunió del Patronat de la Fundació que president el director Ferrer i que el comissari en cap Estela com a vicepresident. 

A la reunió del Patronat hi ha participat també el comissari Eduard Sallent, ara a la Prefectura, i el comissari Josep Codina, cap de la Comissaria General de Relacions Institucionals, dos dels impulsors, l’any 2011 de l’embrió d’aquesta fundació que avui ha vist la llum. Entre els patrons també hi ha, a més de sindicats, dos dels “pares” dels Mossos moderns, Jaume Bosch i Miquel Sellarès. La fundació ubicarà la seva seu a l’antiga comissarià de Sarrià, al carrer d’Iradier de Barcelona. La primera reunió del Patronat de la Fundació s’ha fet sota l’atenta mirada del fundador històric dels Mossos d’Esquadra, Pere Anton Veciana. Un quadre del vallenc, primer comandant en cap de les Esquadres de Catalunya i alcalde de Valls, vigilava la reunió, mantenint la connexió històrica amb el binomi Bosch i Sellarès i amb els actuals comandaments Ferrer, Estela i Sallent.

Pere Anton Veciana
El quadre de Pere Anton Veciana presideix la sala de reunions de la Fundació / GRS

Pensió de 1.000 € anuals a menors orfes, fills d’agents dels Mossos

Aquesta fundació està prevista que pivoti, en aquesta fase inicial, en quatre potes. Una d’elles és la mutualitat. Està previst que els 35 menors d’edat fills d’agents dels Mossos que han mort en acte de servei rebran una ajuda de 1.000 euros cada any fins que facin 18 anys, a càrrec de la Fundació. Aquest any 2022, en ser el primer any de la Fundació Mossos d’Esquadra, el pagament serà de 500 euros. 

La Fundació Mossos d’Esquadra, que s’ha pogut constituir amb la transferència de capital de l’Associació Amics dels Mossos d’Esquadra, buscarà donar aquest suport a les famílies dels agents dels policies, més enllà de les responsabilitats estrictes que té l’administració amb els agents en cas de lesió greu o accident i poder donar també suport als seus familiars, en assessorament i acompanyament, tal com ha explicat el president Pere Ferrer.  Aquesta nova fundació també té previst treballar per la promoció i difusió de la cultura de la seguretat amb l’organització de ponències, fòrums o jornades amb l’objectiu de difondre i incrementar la cultura de la seguretat amb un clar objectiu: les persones més vulnerables.

Conseller Elena
El conseller Elena després de la constitució de la Fundació, conversant amb Sellarès / GRS

La Fundació Mossos d’Esquadra també centrarà els seus esforços en l’acció social. Està previst que es creein espais socials per tot el país per tal d’acollir a les persones jubilades del cos per permetre que segueixin mantenint un vincle amb l'organització, tot i que hagin deixat de ser policies. “Se senten Mossos i tenen un elevat sentiment de pertinença que no podem desaprofitar, són un actiu de molt valor pel país, i no només per la seva expertesa”, ha assegurat el director general Pere Ferrer. La Fundació també vetllarà, segons els seus estatuts, pel manteniment i divulgació de la memòria històrica del cos.

Tots els agents dels Mossos cridats a ser membres de la Fundació

Tal com han explicat des dels Mossos d’Esquadra, tots els agents del cos de la policia de Catalunya podran ser membres de la Fundació pagant una quota mensual voluntària que va dels 4 euros als 7, segons l’escala. Els agents i caporals hauran de pagar, si volen formar part de la fundació, 4 euros. Els sotsinspectors i sergents hauran de pagar 5 euros. Els inspectors 6 euros. Els intendents i comissaris tindran una quota de 7 euros. La Fundació, com totes les organitzacions semblants, també podrà rebre finançament per mecenatge, patrocinis o donacions dels mateixos membres.

Avui s’ha activat la fundació amb un pressupost auster a l’espera de saber com reaccionen els agents, si se sumen a la iniciativa, i també si es reben aportacions i donacions per part d’empreses privades. El Govern, per la via del Departament d’Interior, de moment, no farà cap donació en efectiu. Sí que ha cedit l’ús del palauet del carrer Iradier, on hi haurà la seu de la Fundació Mossos d’Esquadra, i també facilitarà personal de la Direcció General de la Policia per poder col·laborar amb l’entitat que s’ha constituït avui. 

Des de la Direcció General de la Policia s’ha explicat que el pas d’avui és important per tal de dotar de pes jurídic la fundació i així també poder treballar millor la recaptació de fons privats. Cal recordar que la Fundació dels Mossos d’Esquadra, com totes les fundacions, poden rebre donacions privades que, alhora, desgraven tributàriament.