Els amos del local potser són del 44,1% dels homes que creuen que les mesures d'igualtat han anat massa lluny. L'Ajuntament de Figueres ha multat amb 10.001 euros un bar que tenia l'entrada "vetada" a les dones. Agents de la Guàrdia Urbana van inspeccionar el local en el marc de la campanya de control en establiments conflictius que estan fent darrerament. La policia havia rebut queixes veïnals, però durant la inspecció van descobrir que fins i tot havien tret el cartell del bany de dones i l'utilitzaven de magatzem. La multa s'ha interposat per discriminació per raó de gènere, amb una infracció de caràcter molt greu. A més, també s'ha denunciat el local perquè la terrassa tampoc no complia amb les ordenances municipals. L'alcalde de Figueres, Jordi Masquef, diu que es tracta d'una multa "exemplar" perquè situacions com aquesta no es repeteixin.

En els últims dos mesos, la Guàrdia Urbana ha inspeccionat més d'una desena de locals que generen queixes veïnals, però la previsió continuar amb els controls i arribar a una vintena. En alguns casos s'hi ha detectat incompliments. El més flagrant és el d'aquest establiment ubicat en ple centre de la ciutat —entre la plaça del Gra i la de l'Escorxador— que no deixava entrar dones. Els agents s'hi van personar per fer-hi comprovacions i van descobrir que així era. A més, havien tret el cartell identificatiu del lavabo de dones i l'utilitzaven com a magatzem per guardar-hi productes. La policia ha obert un expedient per una infracció molt greu de discriminació per raó de gènere. Masquef diu que els controls es mantindran i que també estan en coordinació amb administracions supramunicipals per comprovar que els treballadors dels locals tinguin els treballadors assegurats. "Busquem endreçar la situació jurídica d'aquests establiments i que compleixin la normativa vigent", assegura.

Projecte contra la discriminació a Girona

Precisament ben a prop d'on ha succeït aquest cas, l'Ajuntament de Girona va presentar aquest gener un projecte amb fons europeus per crear un servei integral que lluiti contra tota mena de discriminacions. A més del consistori, també hi participen la Universitat de Girona (UdG), la Fundació Ser.gi i la Fundació Girona Regió del Coneixement. L'objectiu subratlla la regidora d'Igualtat, Amy Sabaly, és avançar "cap a una societat més inclusiva i més garant dels drets i les llibertats". El projecte ha rebut una subvenció de més de 330.000 euros, dura dos anys i es fa conjuntament amb la ciutat italiana de Reggio Emilia (agermanada amb Girona). En una primera fase, s'enquestaran 400 persones, s'oferirà atenció als centres cívics i es vol impulsar la via de la mediació a l'hora d'atendre i resoldre els casos.

El projecte per crear un servei específic contra la no-discriminació s'ha batejat amb el nom 'Commit to Rights' (en anglès, 'Comprometre's amb els drets').  Allò que es vol és que consistori, universitat i tercer sector vagin a l'una a l'hora d'impulsar polítiques públiques inclusives que permetin prevenir les discriminacions i millorar la resposta quan se'n detectin casos. Sabaly ha subratllat que el nou servei abraçarà tota mena de discriminacions. Entre aquestes, racisme, antisemitisme, xenofòbia, LGBTI-fòbia i també les que fan referència a motius com l'edat, la llengua, la situació econòmica o les discapacitats.