La sergent cap del Grup Regional de Delinqüència Urbana (GRDU) de Barcelona dels Mossos d'Esquadra, els coneguts com a Fura regional, un equip operatiu que treballa de paisà per caçar lladres a peu de carrer per tot Barcelona, gairebé podria lletrejar els cognoms dels multirecindents que habiten tots els carrers de l’Eixample i Ciutat Vella. És una de les moltes virtuts que tenen i han de tenir els agents que, sense uniforme, surten cada dia a patrullar els carrers de la capital de Catalunya. Alguns dies amb èxits, els altres, acumulant informació, noms i cares. Moltes cares. Serà l’èxit de demà.

Ella i els seus homes i dones pentinen tota la ciutat a la recerca dels lladres i furtadors i són una de les dues potes que els Mossos d’Esquadra tenen per treure els “dolents” del carrer. Ells són la part operativa i es coordinen amb la part d’investigació, que va més enllà de les detencions en calent. Però la missió de l’equip de la sergent és detenir els lladres que han convertit el centre de la ciutat en el seu modus vivendi i cada dia, ni que les dades fredes dels polítics ho vulguin maquillar, més inevitable. 

Pla de xoc contra els rellotgers

Aquest divendres a la tarda, sota la batuta de la sergent, el grup regional de Barcelona de Fura, sumant efectius de les unitats Fura d’Eixample, Sarrià i Ciutat Vella, han posat en marxa un operatiu especial per caçar lladres de rellotges. No és nou, explica la sergent, però avui ElNacional.cat els ha pogut acompanyar per saber com treballen. 

Rellotgers - Joan Mateu Parra
A la dreta, la sergent en cap del GRDU, els fura de Barcelona / Foto: Joan Mateu Parra

La cap del grup regional treballa setmana a setmana i planifica cada dispositiu analitzant les dades dels set dies anteriors. Aquesta setmana ha dedicat tres dies a saturar el centre d’agents de paisà per lluitar contra un dels delictes que més han repuntat les darreres setmanes: els lladres de rellotges de luxe.

Objectiu: lladres de rellotges

Avui l’objectiu és detenir lladres de rellotges. En grups de tres agents els policies a les ordres de la sergent es reparteixen per la zona centre, el passeig de Gràcia, plaça de Cataunya i el Born. És la zona que la cap té detectat que hi ha més robatoris d’aquest tipus i és on es centraran. Amb cotxe, amb patinet, amb Bicing i a peu -o corrent, si fa falta-, busquen buscadors. Busquen els lladres que busquen víctimes. 

N’hi ha de coneguts, i d’altres per conèixer. Pots tenir sort o no pescar, però durant les hores de patrullatge no hi ha ni un segon de descans. Un moviment estrany d’un ciutadà que mira massa un turista, pot ser un senyal d’alerta. Un moviment estrany en passar per un pas de vianant, pot ser un senyal d’alerta. Una motxilla buida pot ser un senyal d’alerta.

Rellotgers - Joan Mateu Parra
Imatge d'agents de paisà amb un dels lladres amb antecedents / Foto: Joan Mateu Parra

La sergent veu un home amb una motxilla que no sembla que pesi res i que ha fet un parell de viratges abans de travessar de carrer. Inicia seguiment discret. Activa per l’emissora altres dels seus companys. Es perd. El troba a l’interior d’una botiga, reprèn el seguiment. I finalment entra en una casa. Negatiu. Però per l’emissora altres agents ja segueixen un altre sospitós. 

Un trinomi identifica a Balmes amb València un altre home. És un conegut lladre, no porta res robat i no té cap requeriment pendent. Un altre trinomi atura, escorcolla i identifica un altre home, al carrer de Sant Pau, a tocar de la Rambla. Té antecedents per robatoris de rellotges. Avui va net.

Seguiments esperant el moment exacte

A més dels coneguts, però, hi ha els lladres que queden per conèixer. Una patrulla intercepta tres joves que van amb dos patinets per la zona del passeig de Gràcia en direcció a mar i l’ull clínic dels agents de paisà dels Mossos fa saltar totes les alarmes. En poca estona la sergent organitza un seguiment discret. Entren i surten del Corte Ingles -des d’on els agents els han seguit per les càmeres, des del centre de comandament de seguretat del centre comercial- i baixen per la Rambla

Rellotgers - Joan Mateu Parra
Identificats diversos habituals del Raval, per agents de paisà dels Mossos / Foto: Joan Mateu Parra

Ni ho sospiten, però tenen una desena d’agents seguint-los, analitzant tots els seus moviments. Acceleren, miren enrere… les sospites es van també multiplicant. La sergent ordena seguir-los. Es posen cap al forat negre que són els carrerons del Raval i els fures els hi van seguint el rastre. La cap del dispositiu pensa en les dues opcions que té mentre camina, dissimula, camina, corre, torna a dissimular i s’asseu en una terrassa per vigilar de prop els tres sospitosos: o ordena aturar-los per identificar-los o espera que gairebé estiguin a punt de cometre el robatori del rellotge per enxampar-los.

Decideix seguir-los. “Si abans era el 100%, ara és el 110% que aquests tres es dediquen als rellotges”, explica mentre dona ordres als seus companys per com posicionar-se durant el seguiment. Boqueria, plaça de Sant Josep, plaça de la Gardunya, plaça del Canonge Colom i carrer de l’Hospital. O se’ls gira feina o han detectat els Mossos, però aprofiten els patinets per escapolir-se pels carrers del Raval i els agents els perden. 

Demà, més

Avui no els han enxampat, ni infraganti ni els han pogut identificar per si tenien antecedents o res pendent, no obstant això ja tenen tres objectius més per demà. Aquesta tarda ni la sala del 112 ni cap comissaria de la ciutat ha alertat de cap robatori de rellotges al centre; per a o per b, el dispositiu ha funcionat. Però cada dia és dilluns als carrers de Barcelona. Cada dia s’ha de començar de zero però amb les cares, els noms i la informació acumulada el dia anterior. Durant el dispositiu d’aquest divendres s’han detingut quatre lladres i demà seguiran.

Rellotgers - Joan Mateu Parra
Els agents del fura regional es coneixen els lladres gairebé per nom i cognom / Foto: Joan Mateu Parra

Tots els agents que treballen en aquest grup regional, actiu des de fa pocs mesos, venen dels grups de delinqüència urbana de les comissaries de Barcelona i ara han sumat esforços en una unitat regional que permet treballar per tota la ciutat i organitzar dispositius concrets, com aquest contra els lladres de rellotges, amb la col·laboració dels agents fura de totes les comissaries, eliminant les fronteres imaginàries i poc operatives a peu de carrer dels districtes.