Els Mossos d'Esquadra i la policia espanyola han escorcollat aquest divendres al matí les seus d'iDental a Barcelona, Girona i Tarragona per ordre del Jutjat d'Instrucció número 5 de l'Audiència Nacional en el marc d'una investigació pels presumptes delictes d'administració fraudulenta, estafa, apropiació indeguda, falsedat documental, lesions i contra la salut pública, segons han confirmat fonts dels dos cossos policials.

L'operació s'ha iniciat aquest matí, continua oberta i en alguna de les seus, com Tarragona, encara es podria allargar durant unes hores. A banda dels escorcolls a Catalunya, la policia també està escorcollant una vintena de locals més de l'empresa arreu de l'Estat.

Actuacions a tot l'estat espanyol

Concretament, els agents estan fent actuacions a Madrid, Barcelona, Màlaga, Mallorca, Tarragona, Girona, Sevilla, Castelló, Saragossa, Gijón, València (2), Cadis, Alacant (2), Almeria, Múrcia (2) i Còrdova.

L'associació FACUA, dedicada a protegir els drets dels consumidors, ha publicat avui a les xarxes socials sobre les diferents clíniques registrades per la policia i els Mossos.

La investigació es basa en l'activitat de la clínica, que prestava serveis d'odontologia mitjançant un gran nombre de clíniques repartides tot l'Estat i paral·lelament oferia un sistema de finançament dels tractaments mitjançant diferents plataformes bancàries. D'aquesta manera, cobraven per avançat tot el tractaments mentre aquests quedaven incomplets. 

Més de 300 denúncies

Un cop els seus responsables van reunir tots els diners, les clíniques van anar tancant mentre els pacients es quedaven amb el tractament a mig fer. Així mateix, s'investiga si els pacients eren atesos per personal no qualificat o amb baix perfil professional i si el material usat era de baixa qualitat.

foto 3384262
Els Mossos d'Esquadra escorcollen aquest divendres al matí les seus d'iDental / ACN

Les clíniques dentals van tancar portes a principis d'estiu per sorpresa dels clients que tenien tractaments a mig fer i que es van començar a organitzar per reclamar solucions. El mateix Col·legi d'Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya (COEC) va presentar una querella contra la cadena pels presumptes delictes contra la salut pública, estafa i publicitat enganyosa. El Col·legi ja havia recollit al juny 630 reclamacions i els Mossos d'Esquadra unes 300 denúncies.

Els contractes signats

Paral·lelament, poques setmanes després, un grup d’afectats per iDental a Barcelona es va concentrar a les portes de la seu del Departament de Salut per reclamar a la Conselleria i a altres institucions públiques que els donin suport amb la lluita per a recuperar els seus historials mèdics, ja que sense aquests els antics pacients de la clínica no poden ni demandar ni seguir el tractament que la companyia no va acabar. 

Per la seva banda, l'Agència Catalana de Consum (ACC) va demanar a les entitats financeres que s'abstinguin de cobrar qualsevol quota pels serveis promesos per la clínica i que resolguessin els contractes de crèdit signats pels clients.