El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha assegurat avui al Parlament que és "urgent" aplicar els acords assolits a la Junta de Seguretat entre l'Estat i la Generalitat sobre intercanvi d'informació i que els Mossos d'Esquadra puguin tenir accés a organismes com Interpol i Europol.

En la seva primera compareixença al Parlament després de ser nomenat conseller, una vegada finalitzada l'etapa d'aplicació de l'article 155 de la Constitució, Buch ha afirmat que el seu objectiu al capdavant d'aquest departament és situar Catalunya "com un país davanter en l'àmbit de la seguretat i les emergències".

Buch, que ha assumit la cartera d'Interior en substitució de Joaquim Forn ―empresonat per rebel·lió en la causa del Tribunal Suprem sobre l'1-O―, ha indicat que pretén potenciar la coordinació i l'intercanvi d'informació "amb total normalitat" entre la policia catalana i les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat, mitjançant els òrgans i protocols acordats a la Junta de Seguretat del passat 10 de juliol.

El govern espanyol i la Generalitat van acordar el passat 10 de juliol a la Junta de Seguretat, celebrada quan el president de la Generalitat era Carles Puigdemont, el ministre d'Interior era Juan Ignacio Zoido i el conseller d'Interior, Jordi Jané, integrar els Mossos d'Esquadra al Centre d'Intel·ligència Contra el Terrorisme (CITCO) i la Mesa d'Avaluació del risc terrorista i van constituir un grup de treball per avaluar la connexió de la policia catalana amb Europol.

"El sistema de seguretat de Catalunya no admet més demores i és necessari aplicar amb urgència els acords subscrits per la Generalitat i l'estat espanyol", ha insistit el conseller, que ha ressaltat la importància que els Mossos d'Esquadra puguin "intercanviar informació i treballar conjuntament a través dels organismes internacionals de cooperació policial, com Interpol, Europol o Sirene".

En la seva primera intervenció, abans de les rèpliques dels grups de l'oposició, Buch ha anunciat també que el seu conselleria farà "tot el possible" per poder aprovar noves convocatòries d'accés als Mossos d'Esquadra, amb l'objectiu que la policia autonòmica pugui arribar a la xifra de 18.000 agents fixada per la Junta de Seguretat.

"Aquest reforç es començarà a produir amb la pròxima incorporació de nous agents (500) prevista per a juny del 2019, una incorporació que no es donava des del 2012, i la nostra voluntat és que no sigui un fet puntual, sinó que tingui continuïtat els anys vinents", ha afirmat, sense més concrecions.

En aquest sentit, ha remarcat que les convocatòries d'agents són una "prioritat" per al Govern de la Generalitat.

"La seguretat ens serveix per garantir la democràcia, la convivència i, també, per protegir les persones i els béns. I això ho volem aconseguir amb polítiques que siguin transparents, de proximitat i de coneixement del territori. I també amb professionals de la seguretat i les emergències que estiguin ben formats i amb els mitjans adequats", ha apuntat.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat