Barcelona ha iniciat, avui 30 de novembre, una jornada, com es preveia, a la part alta de la ciutat, molt tensa. Després de mesos generant titulars, avui és el dia que s’ha de fer efectiu el desallotjament de les dues edificacions, propietat de la SAREB, a la Bonanova, El Kubo i la Ruïna. El moviment okupa, que vol, fent una pugna a la policia i al sistema, reviscolar en un lloc, la capital catalana, on els darrers anys han perdut força, ha convocat a primera hora, cap a dos quarts de sis, una manifestació que, amb diversos grups de suport i dels autoanomenats sindicats de l’habitatge, ha caminat des de Vallcarca, a la zona nord de Gràcia, fins a la plaça de la Bonanova, on des de primera hora ha arrencat el desallotjament de les dues cases.

🔴 EN DIRECTE: Desallotjament okupa del Kubo i la Ruïna a la Bonanova de Barcelona

Els Mossos d’Esquadra han dissenyat, com va avançar ahir ElNacional.cat, un important dispositiu que ha comptat amb una gran presència de la Brigada Mòbil (Brimo) i també l’ARRO; s’han posat en alerta totes les unitats d’ordre públic de la policia catalana per fer el desallotjament i per poder fer front a la resposta hostil i violenta del col·lectiu okupa aquest mateix dijous o els dies que venen, demà divendres o dissabte al vespre. 

 

De fet, el primer avís de la policia catalana s'ha donat a dos quarts de sis i poc abans de les vuit del matí els agents han accedit a El Kubo. Tot i això, els Mossos només han pogut accedir a la primera planta, que han assegurat, i continuen pujant a poc a poc per la casa. Tot apunta que els okupes donen l'habitatge per perdut i, per això, els agents van amb cautela per la quantitat de paranys que han instal·lat per tot l'edifici.

Al lloc, s'ha activat el Grup d'Eines de la Brigada Mòbil que s'encarrega de trencar cadenats i d'altres tasques. També, durant el desallotjament, s'han vist imatges d'una persona penjada amb cordes a El Kubo i de dues al terrat de la Ruïna. Per llançaments fets des dels dos edificis, s'ha realitzat el tancament de tota la zona i l'Arro ha fet una protecció perimetral dels carrers dels voltants.

 

A més, també s’han activat les unitats d’especialitat del cos com la Unitat Canina, la Unitat de Muntanya, la Unitat de Drons, la Unitat de Subsol i també el TEDAX per si durant el desallotjament cal alliberar persones que puguin estar amagades o penjades en alguna de les dependències que hi ha a l’interior d’aquestes dues grans cases que avui s’han de desallotjar. La policia ha preparat un dispositiu per un desallotjament complex i que seguirà, a la tarda, amb una manifestació del moviment okupa que pot acabar al centre de la ciutat. La concentració d'aquest matí s'ha saldat de manera violenta amb llançament d'objectes abans de dissoldre's. 

Afectacions al trànsit a la zona de la Bonanova

El desallotjament, que ha arrencat a primera hora d’aquest dijous, es preveu que sigui llarg. La policia catalana no té gens de pressa en fer efectiu el manament judicial i es vol fer amb totes les garanties per procurar per la seguretat dels mateixos okupes i també dels veïns i de la policia que actuarà. El dispositiu que s'ha desplegat a la zona de la plaça de la Bonanova és molt vistós, amb talls de carrers i algunes modificacions del trànsit. S’esperava també que la protesta a l’exterior de la casa pogués també complicar la circulació en un segon perímetre de seguretat, però els manifestants s'han dispersat poc abans de les vuit del matí. 

 

Els col·lectius que okupen els espais coneguts com El Kubo i la Ruïna fa dies que avisen, en diversos comunicats i també en missatges a les xarxes socials, que s’enfrontaran a la policia i que respondran amb “fúria” a l’acció de la policia. "Un cop més la Sareb i l'estat intentaran fer-nos fora de casa", asseguren advertint-los que aquest cop "els sortirà pitjor". "Estem llestes per respondre amb tota la fúria. La ràbia i la imaginació sempre trobaran camins per manifestar-se", afirmen en el missatge difós, que sentencia que el Kubo i la Ruïna ja són eterns. Per tot plegat, asseveren que continuaran assumint "tot el que vingui".

La Salle de la Bonanova avisa els pares

La Salle Bonanova ha recomanat anar a l'escola en transport públic aquest dijous. La direcció del centre educatiu ha adreçat una comunicació a la comunitat de l'escola en què informa que l'acció està prevista per a primera hora del matí i afectarà el funcionament habitual del dia. El carrer Sant Joan de la Salle quedarà tancat des de primera hora del matí i no serà possible circular-hi ni arribar a l'aparcament del poliesportiu. Per adaptar-se a la situació, la direcció tancarà els accessos a l'escola que donen a aquest carrer durant tot el dia. A més s'han suspès les activitats extraescolars i de piscina que es fan al poliesportiu. Els alumnes es quedaran tot el dia a l'escola.