L'informe sobre qualitat de l'aire de l'Agència Europea del Medi Ambient presentat aquest dilluns, informa que Espanya presenta una rebaixa de les morts prematures per la mala qualitat de l'aire. Segons les dades, un total de 31.600 persones van morir prematurament el 2018 a Espanya per causes relacionades amb la qualitat de l'aire, el que suposa un descens del 30,6% respecte a les 45.536 defuncions del 2009 per la mateixa raó.

L'informe descompon les defuncions prematures a Espanya el 2018 relacionades amb la contaminació atmosfèrica en 23.000 morts per partícules fines en suspensió, 6.800 per diòxid de nitrogen (NO2) i 31.600 per ozó. En total de 31.600 de morts.

Les dades de 2009 mostraven un total de 45.536 de morts anticipadament, dels quals 29.200 s'atribueixen a les partícules fines, 10.700 al Diòxid de nitrogen i 5.636 a l'ozó.

El confinament podria millorar la qualitat de l'aire

Malgrat que aquesta disminució de les morts és una bona notícia, l'informe situa la millora d'Espanya per sota de la mitja europea en aquests termes. De fet, el juliol de 2019, la Comissió Europea va portar Espanya davant del Tribunal de Justícia de la Unió Europea per dirimir un procediment sancionador per haver depassat els nivells màxims de NO2 en les aglomeracions metropolitanes de Madrid i Barcelona i el Vallès-Baix Llobregat.

L'informe assenyala que la qualitat atmosfèrica va millorar significativament durant els confinaments de la primavera passada els països més afectats per la primera onada de Covid-19, especialment a Itàlia i Espanya. Però el comissari europeu de Medi Ambient, Virginijus Sinkevicius, va evitar establir relacions entre aquestes dades, "és aviat per fer una avaluació de les mesures que s'ha adoptat recentment. Ha passat gairebé un any, però no és suficient. Especialment en aquests temps difícils que vivim", va respondre Sinkevicius davant d'aquesta pregunta en roda de premsa.

El director executiu de l'Agència Europea del Medi Ambient, en ser preguntat sobre si les mesures com la limitació del trànsit en el centre de Madrid o el vet als cotxes més vells i contaminants i Barcelona són suficients, també ha dit que "metodològicament és molt aviat per fer una anàlisi".

A Europa les morts prematures cauen un 54%

La millora de la qualitat de l'aire a la Unió Europea ha evitat 60.000 morts prematures a l'any per l'alta concentració de partícules fines, una millora del 54% respecte a 2009 atribuïda a les polítiques climàtiques. Malgrat la rebaixa en les morts, s'ha registrat a tota la UE un total de 379.000 de morts anticipades.

"La qualitat de l'aire està millorant gràcies a les polítiques climàtiques que hem estat implementant durant l'última dècada", ha declarat aquest dilluns Sinkevicius. Malgrat això ha afegit que cal no oblidar "el costat negatiu",  les prop de 400.000 morts prematures cada any: "ens afecta a tot, però especialment a les poblacions més vulnerables: embarassades, la gent gran i les persones amb malalties prèvies".

Fotografia principal: Ciutat de Barcelona. Efectes de la contaminació en la salut / Víctor Fernández