La primera persona que va rebre un trasplantament de cor d'un porc ha mort dos mesos després que se li fes l'experiment, segons ha anunciat aquest dimecres l'hospital de Maryland (Estats Units), que va fer l'operació quirúrgica. El pacient es deia David Bennett i tenia 57 anys, i va morir dimarts al Centre Mèdic de la Universitat de Maryland. Els metges no han citat una causa exacta de la mort, només han indicat que la condició física del malalt es va començar a deteriorar pocs dies abans. El fill de Bennett ha lloat l'hospital perquè va oferir l'experiment i ha dit que la família esperava que ajudés en els esforços que es fan als EUA per posar fi a l'escassetat d'òrgans. "Estem agraïts per cada moment innovador que es fa, per cada somni boig que apareix, per cada nit d'insomni que s'ha dedicat a aquest esforç històric", ha manifestat el fill en un comunicat publicat per la Facultat de Medicina de la Universitat de Maryland. "Esperem que aquesta història pugui ser el començament de l'esperança i no pas el final", ha deixat anar.

Des de fa dècades, els metges han intentat fer servir òrgans d'animals per a trasplantaments que salvin vides. Bennett era candidat per a aquest nou intent només perquè, si no era d'aquesta manera, s'encarava a una mort segura: no se li podia fer un trasplantament de cor humà, estava al llit amb suport vital, i no tenia altres opcions. Després de l'operació del 7 de gener, el fill de Bennett va dir que el seu pare sabia que no hi havia plena garantia que funcionés. Els intents anteriors d'aquests trasplantaments amb òrgans d'animals han fracassat perquè els cossos dels pacients han rebutjat immediatament l'òrgan. Els cirurgians de Maryland, però, van utilitzar un cor d'un porc editat genèticament: els científics havien modificat l'animal per eliminar els gens de porc que desencadenen el rebuig superràpid en els humans i hi van afegir gens humans per ajudar el cos a acceptar l'òrgan. Però no ha funcionat. Per a fer el trasplantament, el regulador mèdic dels EUA va atorgar als metges del Centre Mèdic de la Universitat de Maryland una dispensa especial per poder-lo dur a terme. 

La història de David Bennett també inclou un passat violent, segons The Washington Post. Fa gairebé 34 anys, el 30 d'abril de 1988, Bennett va entrar al Double T Lounge de Hagerstown, Maryland, on Edward Shumaker, de 22 anys i amic seu de l'institut, estava bevent i parlant amb l'aleshores dona de Bennett, Norma Jean Bennett. La dona de Bennett es va asseure a la falda de Shumaker. I després d'això, Bennett, que aleshores tenia 23 anys, va atacar a Shumaker mentre jugava a billar. Segons el testimoni del tribunal, Shumaker s'havia aproximat per agafar unes monedes quan va sentir un cop a l'esquena, fet que li va fer perdre la sensibilitat a les cames. Aleshores, Bennett el va apunyalar repetidament a l'abdomen, el pit i l'esquena, sense matar-lo però amb ferides greus.