La periodista i fotògrafa basca Olatz Vázquez ha mort aquesta matinada als 27 anys després d'un any de lluita contra un càncer gàstric amb metàstasi abdominal, segons han informat familiars a la Cadena SER.

La jove va documentar gran part de la seva lluita a les xarxes socials per tal d'ajudar altres persones en la mateixa situació. L'última piulada que va fer és del passat 19 d'agost i explicava que estava passant unes setmanes "molt molt molt difícils". En aquest moment es trobava hospitalitzada a casa seva a Sopela (Bizkaia), i ja no estava en tractament, després que l'experimental que li van administrar a la Vall d'Hebron no fos suficient.

TUIT Olatz Vazquez

La pandèmia i el càncer d'Olatz

La periodista es va fer viral a les xarxes fa poc més d'un any quan va fer públic que patia un càncer: Olatz va rebre tard el diagnòstic de la seva malaltia per culpa del coronavirus. La seva història es remunta al 20 de març de 2020. Una setmana després de confinar-nos. Olatz feia temps que es trobava malament i tenia programada una gastroscòpia per al 22 d'abril. "A causa de l'alerta sanitària hem decidit retardar la teva gastroscòpia al 9 de juny". La jove periodista, intuint que alguna cosa no anava bé, va demanar que reconsideressin el seu cas. "Olatz, no et preocupis, hem estudiat el teu historial clínic i tu no tens res greu", va ser la seva resposta.

Tres mesos més tard, després d'un any de perenne malestar, per fi va poder realitzar-se la prova. "Olatz, hem trobat diverses úlceres tumoritzades al teu estómac". Era càncer gàstric. "Em vau dir que era jove i que no tenia res greu", va recriminar als metges. "Surto de la consulta. Caic a terra. Crido. Plor. Ràbia, impotència, dolor." Confessava a Twitter.

Olatz admetia que part de la seva "mala sort" es devia al fet d'haver emmalaltit enmig d'una pandèmia excepcional. "La covid-19 és allà, però el càncer també, i un diagnòstic precoç és la millor cura per a aquesta malaltia".

"Per la pandèmia s'han diagnosticat un 21% menys de casos de càncer (en relació a l'etapa del confinament domiciliari): la gent no va anar als hospitals, es van endarrerir les proves", explicava la jove, tot just fa dos mesos, en una entrevista a El Periódico de Catalunya.

El seu projecte Minbizia (càncer en euskera: 'min' és dolor i 'bizia', agut) aglutina autorretrats d'ella mateixa en blanc i negre. Minbizia va ser seleccionat per al Festival Internacional de Fotografia de Belgrad, explica el citat mitjà.

 

Foto principal: La jove periodista Olatz Vázquez en una fotografia que va compartir a les seves xarxes socials / Twitter @OlafVazquez