Ha mort el conegut dissenyador de moda Francisco Rabaneda Cuervo, conegut popularment com a Paco Rabanne (Guipúscoa, 1934) a l'edat de 88 anys. Així ho ha confirmat l'alcalde de Vannes (Bretanya francesa) al diari Le Telégramme.

Rabanne ha perdut la vida a la seva residència de Portstall (Finisterre), un poble situat la costa del nord-est de França. Rabanne s'hi va traslladar el febrer de 1939 amb la família.  Pel seu grandíssim talent, Rabanne va poder veure com el seu llegat es valorava mentre encara conservava la vida. La seva obra es considera cabdal per entendre la moda contemporània. A més, actualment, la seva marca passa per un gran moment.

El seu pare va ser general de les tropes republicanes i va ser afusellat durant la Guerra Civil. És per això que quan tenia 5 anys es va haver d'exiliar amb la seva família a França. Allà, va estudiar arquitectura i disseny de moda. La vocació per la roba de disseny la va heredar de la seva mare, que va ser cosidora en cap de la reconeguda firma Balenciaga.

Rabanne va gaudir d'un gran prestigi internacional gràcies a la seva destresa com a dissenyador de moda. Però no només va ser una figura destacada en aquest àmbit, sinó que també ho va ser en el camp de la perfumeria. 

02 Paco Rabanne / EFE
Foto: EFE

Rabanne, una icona de la moda 

Durant el seu inici com a dissenyador, va confeccionar accessoris per a modistes com Givenchy, Balenciaga o Dior. I va presentar la seva primera col·lecció l'any 1966. D'ençà d'aleshores, la seva carrera professional va prendre una trajectòria ascendent fins a arribar a crear la seva pròpia marca d'alta costura.

Rabanne també va deixar empremta en el món del cinema. I és que es va ocupar de l'estètica d'algunes de les pel·lícules més emblemàtiques de la història, entre elles, Barbarella, amb Jane Fonda. Sens dubte, Paco Rabanne és un dels més grans dissenyadors de moda. Va ser guardonat amb La Legió d'Honor francès, La Medalla d'Or belles arts a Espanya i el Premi Nacional de Moda el 2010.

Finalment, la companyia de moda i bellesa Puig ha destacat que Rabanne va tenir un paper molt important en molts dels èxits de l'empresa amb fragàncies com Paco Rabanne pour Homme i 1 Million. Concretament, la col·laboració entre tots dos va començar a finals dels anys 60 quan Antonio i Mariano Puig (segona generació de l'empresa) van tancar un acord amb ell a París. "Rabanne seguirà sent una font d'inspiració important per als equips de moda i fragàncies" de la firma, ha afirmat el president executiu de Puig, Marc Puig.